Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

OSN: Del Ponte odchádza z komisie vyšetrujúcej závažné zločiny v Sýrii

Členka Vyšetrovacej komisie OSN pre Sýriu Carla del Ponte, archívne foto. Foto: TASR/AP

Dôvodom je podľa nej nedostatok politickej podpory zo strany Bezpečnostnej rady OSN, ktorý podľa nej jej prácu znemožňuje.

Ženeva 7. augusta (TASR) - Členka vyšetrovacej komisie OSN pre Sýriu Carla del Ponte v nedeľu oznámila, že zo svojho postu odchádza vzhľadom na nedostatok politickej podpory zo strany Bezpečnostnej rady OSN, ktorý podľa nej jej prácu znemožňuje. Informovala o tom švajčiarska tlačová agentúra SDA.

Del Ponte (70), ktorá bola hlavnou žalobkyňou medzinárodných tribunálov OSN pre zločiny v bývalej Juhoslávii a Rwande, na diskusii popri medzinárodnom filmovom festivale v Locarne povedala, že už pripravila rezignačný list.

"Opúšťam túto komisiu, ktorú nepodporuje nijaká politická vôľa," uviedla s tým, že jej účasť na činnosti komisie je len "alibi".

"Nemám žiadnu právomoc, pokým Bezpečnostná rada (OSN) neurobí nič," zdôraznila. "Sme bezmocní, pre Sýriu neexistuje spravodlivosť."

Del Ponte, bývalá švajčiarska generálna prokurátorka, patrí od septembra 2012 do trojčlennej komisie OSN, ktorá zhromažďuje informácie o závažných zločinoch v Sýrii. Po jej odchode v komisii zostanú len Brazílčan Paulo Pinheiro a Karen Koning AbuZaydová zo Spojených štátov.

Komisia vo vyhlásení uviedla, že del Ponte kolegov už v júni informovala o rozhodnutí čoskoro zo svojho postu odísť. Práca komisie však bude pokračovať. "Je našou povinnosťou zotrvať v tejto práci v záujme nespočetného množstva sýrskych obetí najhorších porušovaní ľudských práv a medzinárodných zločinov, aké sú ľudstvu známe," píše sa v stanovisku.

Komisiu vytvorili v auguste 2011 a pravidelne zverejňuje správy o porušovaní ľudských práv, jej výzvy na dodržiavanie medzinárodného práva však neboli vypočuté, píše v správe agentúra Reuters.