Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

OSN: Dodávky vody v pásme Gazy sa zastavili pre nedostatok paliva

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Humanitárna organizácia nevie, ako bude v druhej polovici týždňa pokračovať v pomoci státisícom ľudí. Posledné zásoby paliva sa už prakticky minuli.

Ženeva 14. novembra (TASR) - Dodávky vody na juhu palestínskeho Pásma Gazy sa pre nedostatok paliva zastavili, oznámila v utorok Organizácia Spojených národov (OSN). TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

"Pre nedostatok paliva prestali úplne fungovať verejné kanalizačné čerpacie stanice, 60 studní na juhu, dve hlavné zariadenia na odsoľovanie morskej vody v Rafahu a Strednej oblasti (Pásma Gazy)," oznámil v utorok Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA), ktorý sa odvolal na Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA).

"Spolu so zastavením komunálnych hygienických služieb to predstavuje vážnu hrozbu pre verejné zdravie, pretože sa zvyšuje riziko znečistenia vody a vypuknutia chorôb," dodal OCHA.

Humanitárna organizácia nevie, ako bude v druhej polovici týždňa pokračovať v pomoci státisícom ľudí. Posledné zásoby paliva sa už prakticky minuli. Toto ohrozuje aj doručovanie humanitárnych zásob prichádzajúcich z Egypta cez hraničný priechod Rafah.

Od začiatku izraelských útokov na palestínske územie zo 7. októbra sa muselo vysídliť takmer 1,6 milióna z približne 2,3 milióna obyvateľov Pásma Gazy, ktoré je pod blokádou Izraela. Vysídlení ľudia sú väčšinou na juhu palestínskej enklávy.

Podľa správy OCHA asi polovica vnútorne vysídlených ľudí sa teraz zdržiava v objektoch UNRWA a zatiaľ im tam základné potreby poskytovali.