Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

OSN potrebuje na boj proti ebole ešte miliardu dolárov

Na archívnej snímke z 24. septembra 2014 zdravotná sestra Dalila Martinezová, vedúca Kubánskeho zdravotníckeho tímu na cestu do Sierra Leone, vchádza do izolačného stanu počas tréningového cvičenia v Havane. Kubánsky lekár Félix Báez sa nakazil ebolou v západoafrickom štáte Sierra Leone, kde pomáhal pacientom postihnutým týmto ochorením. Foto: TASR/AP Photo

Bezprecedentná epidémia eboly v západnej Afrike si vyžiadala už vyše 8400 životov.

Davos 21. januára (TASR) - OSN potrebuje ešte ďalšiu miliardu dolárov (860 miliónov eur) na boj proti epidémii eboly v západnej Afrike. Na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose to dnes vyhlásil koordinátor OSN pre ebolu David Nabarro.

Agentúry OSN doposiaľ získali na tento účel zhruba miliardu dolárov a na zvládnutie súčasnej epidémie a ekonomickú obnovu najviac postihnutých krajín potrebujú ešte raz takú istú sumu.

Bezprecedentná epidémia eboly v západnej Afrike si vyžiadala už vyše 8400 životov. Ochorením sa celkovo nakazilo viac ako 21.000 ľudí. Drvivú väčšinu prípadov zaznamenali v Libérii, Guinei a Sierre Leone.

Podľa expertov sa tempo šírenia eboly už spomaľuje. V západnej Afrike však stále existuje okolo 50 menších lokálnych ohnísk eboly.

V nasledujúcich mesiacoch preto bude potrebné dôsledne identifikovať a izolovať všetky zvyšné prípady nákazy, aby sa zabránilo opätovnému prepuknutiu epidémie. Na túto činnosť bude potrebných možno až 1000 epidemiológov.