Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri bombardovaní Gazy zahynulo už najmenej 166 detí do 12 rokov

Hustý dym a plamene z explózie počas izraelského útoku nad Gazou 29. júla 2014. Foto: TASR/AP

Organizácia Spojených národov dnes takisto oznámila, že v 85 zariadeniach OSN v pásme Gazy nachádza útočisko celkovo vyše 200.000 Palestínčanov.

Tel Aviv/Gaza 29. júla (TASR) - Najmenej 239 detí - 157 chlapcov a 82 dievčat - vo veku od troch mesiacov do 17 rokov bolo zabitých počas troch týždňov raketových útokov a delostreleckej paľby na palestínske pásmo Gazy.

Informoval o tom v dnes zverejnenej správe Detský fond OSN (UNICEF).

Medzi detskými obeťami je najmenej 166 detí vo veku 12 rokov a mladších, uviedla organizácia podľa tlačovej agentúry DPA.

Údaje boli aktuálne dnes o 6.00 h miestneho času (5.00 h SELČ). Agentúra OSN oznámila, že zatiaľ nedokáže overiť správy o desiatich ďalších deťoch, zabitých neskôr v priebehu dnešného dňa.

Podľa iného, samostatného údaju zranili raketové a mínometné útoky z Gazy najmenej šesť izraelských detí, vrátane troch chlapcov a troch dievčat.

Organizácia Spojených národov dnes takisto oznámila, že v 85 zariadeniach OSN v pásme Gazy nachádza útočisko celkovo vyše 200.000 Palestínčanov. Hovorca Chris Gunness označil nárast v počte ľudí vyhnaných z domovov za "obrovský nápor". Od stroskotania prímeria ich totiž pribudlo okolo 30.000.

Počet Palestínčanov hľadajúcich útočisko v zariadeniach OSN sa teraz rovná vyše desiatim percentám populácie pásma Gazy.