Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

OSN: Guterresov námestník navštívi Severnú Kóreu

Na snímke Jeffrey Feltman. Foto: TASR/AP

Americký diplomat Feltman sa v Pchjongjangu stretne so severokórejským ministrom zahraničných vecí Ri Jong-hom, ako aj s ďalšími predstaviteľmi KĽDR. Bude s nimi rokovať o politických otázkach.

New York 4. decembra (TASR) - Námestník generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti, americký diplomat Jeffrey Feltman, uskutoční od utorka do piatku návštevu Severnej Kórey. Informoval o tom v pondelok v New Yorku hovorca OSN Stéphane Dujarric.

Feltman sa v Pchjongjangu stretne so severokórejským ministrom zahraničných vecí Ri Jong-hom, ako aj ďalšími predstaviteľmi KĽDR a bude s nimi rokovať o politických otázkach "spoločného záujmu".

Okrem toho sa stretne s kolegami-diplomatmi a predstaviteľmi OSN pôsobiacimi v KĽDR.

Dujarric spresnil, že v programe Feltmanovej návštevy nie je schôdzka so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Hovorca OSN súčasne odmietol uviesť ďalšie detaily o Feltmanovej návšteve a nechcel potvrdiť ani špekulácie, že by americký diplomat mal v Pchjongjangu rokovať o možnej Guterresovej návšteve v KĽDR. Dujarric v tejto súvislosti pripomenul, že Guterres opakovane deklaroval, že je k dispozícii, ak by si jeho služby želala niektorá zo strán severokórejskej krízy.

Dujarric informoval, že Feltman bol na návštevu KĽDR neoficiálne pozvaný v septembri v čase zasadania valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Oficiálne bolo pozvanie preňho potvrdené 30. novembra. Feltman do Pchjongjangu odcestuje z Pekingu, kde sa momentálne nachádza, dodala AP.