Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

OSN: Haleyová obhajovala uznanie Jeruzalema ako hlavného mesta Izraela

Nikki Haleyová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Haleyová vo svojom vystúpení ďalej uviedla, že Spojené štáty si boli plne vedomé, že takéto rozhodnutie vyvolá pochybnosti a znepokojenie.

New York 8. decembra (TASR) - Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová obhajovala v piatok rozhodnutie prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela, pričom zdôraznila absolútnu angažovanosť Spojených štátov v mierovom procese na Blízkom východe.

Spojené štáty sa v hľadaní cesty k mieru na Blízkom východe "angažujú viac" ako kedykoľvek predtým, povedala podľa agentúry DPA Haleyová na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN dva dni po Trumpovom rozhodnutí uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a presťahovať tam veľvyslanectvo USA z Tel Avivu.

Haleyová vo svojom vystúpení ďalej uviedla, že Spojené štáty si boli plne vedomé, že takéto rozhodnutie vyvolá pochybnosti a znepokojenie, avšak dodala, že ide o naplnenie vôle občanov Spojených štátov.

Podľa Haleyovej "jednoduchý sedliacky rozum" velí, aby bol Jeruzalem uznaný ako hlavné mesto Izraela a presťahovali sa tam veľvyslanectvá jednotlivých štátov, pretože je sídlom izraelského parlamentu, prezidenta, premiéra, najvyššieho súdu a mnohých ministerstiev.

Trumpovo rozhodnutie vyvolalo v Jeruzaleme, pásme Gazy a Predjordánsku nepokoje, pri ktorých zahynul jeden Palestínčan a ďalších viac ako 300 ľudí utrpelo zranenia.

Postavenie Jeruzalema - mesta posvätného pre moslimov, kresťanov i židov - je jedným z hlavných problémov izraelsko-palestínskeho konfliktu. Izrael ho pokladá za svoje hlavné mesto, ale medzinárodné spoločenstvo zastáva názor, že štatút mesta sa musí určiť na mierových rozhovoroch.

Palestínčania žiadajú, aby bol ich hlavným mestom východný Jeruzalem, obsadený Izraelom v roku 1967.