Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

OSN hlási ďalšie masakre civilistov v Mósule

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Extrémisti využívajú civilistov ako ľudské štíty a zabíjajú tých, ktorí sa pokúsia ujsť z irackej bašty IS.

Ženeva 8. júna (TASR) - Extrémisti z organizácie Islamský štát (IS) spáchali počas uplynulých dvoch týždňov v Iraku dve ďalšie hromadné masakry civilistov utekajúcich pred bojmi v Mósule, ktoré si vyžiadali vyše 230 obetí. Informovala o tom dnes BBC s odvolaním sa na Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) so sídlom v Ženeve.

Extrémisti využívajú civilistov ako ľudské štíty a zabíjajú tých, ktorí sa pokúsia ujsť z irackej bašty IS. Iracké vládne sily totiž bojujú o Mósul a snažia sa ho celý dobyť od extrémistov. Zatiaľ sa im podarilo dostať späť pod kontrolu východný Mósul a časť západného.

Extrémisti podľa OSN odvolávajúcej sa na "spoľahlivé správy" 26. mája zastrelili 27 ľudí, vrátane žien a detí, ktorí sa pokúšali uniknúť z mósulskej štvrte Šifá.

V sobotu 3. júna zabili bojovníci IS v tej istej štvrti najmenej 41 civilistov, keď utekali smerom k pozíciám obsadeným irackými bezpečnostnými silami.

OHCHR začiatkom tohto týždňa informoval, že 1. júna zahynulo rukami militantov IS pri podobnom násilí vo štvrti Šifá najmenej 163 ľudí.

"Strieľanie do detí, keď sa snažia s rodinami ujsť do bezpečia - na takéto opovrhnutiahodné činy neexistujú dostatočne silné odsudzujúce slová," povedal komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn.

Zajdov úrad tiež oznámil, že 31. mája pri nálete na inú oblasť Mósulu ovládanú Islamským štátom - štvrť Zandžílí - zahynulo 50-80 civilistov.

Komisár OSN pre ľudské práva vyzval iracké úrady a ich spojencov, vedených Spojenými štátmi, aby sa vyhli zabíjaniu civilistov.