Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

OSN: Horúčavy vo východnej Ázii a v Tichomorí ohrozujú milióny detí

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Globálni analytici varovali, že rok 2024 bude najhorúcejším rokom v histórii.

Bangkok 11. apríla (TASR) - Silné horúčavy vo východnej Ázii a Tichomorí ohrozujú milióny detí, upozornila vo štvrtok OSN. Vyzvala zároveň na prijatie opatrení na ochranu zraniteľných ľudí pred stúpajúcimi teplotami. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

Viac než 243 miliónov detí v Tichomorí a východnej Ázii bolo podľa odhadov postihnutých vlnami horúčav, čo ich vystavilo riziku smrti a ochorení súvisiacich s teplom, vyplýva z informácií Detského fondu OSN (UNICEF). Deti sú podľa tejto organizácie ohrozené viac než dospelí, pretože sú menej schopné regulovať svoju telesnú teplotu. OSN predpokladá, že do roku 2050 budú vlnám horúčav vystavené viac ako dve miliardy detí.

Globálni analytici varovali, že rok 2024 bude najhorúcejším rokom v histórii, ktorý sa bude vyznačovať extrémnymi klimatickými podmienkami a rastúcimi emisiami skleníkových plynov.

Viaceré krajiny v regióne sa v súčasnosti zmietajú v letných horúčavách, pričom teploty sa blížia k rekordným hodnotám, keďže pravidelne dosahujú viac ako 40 stupňov Celzia. Miestni meteorológovia predpovedajú v nasledujúcich týždňoch ešte prudší nárast.