Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

OSN: Humanitárna kríza v Jemene sa stále zhoršuje, peniaze sa míňajú

Ľudia skúmajú škody na mieste leteckého útoku vedenom Saudskou Arábiou v Saná 11. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Jemen je závislý na dodávkach potravín, pričom až tretina všetkých dodávok pšenice pochádza z Ukrajiny, ktorú tiež momentálne sužuje vojna.

Ženeva 16. marca (TASR) - Organizácia Spojených národov odštartovala svoju darcovskú konferenciu pre Jemen upozornením, že katastrofálna humanitárna kríza v tejto arabskej krajine sa ešte zhorší, ak sa nepodarí vyzbierať dostatok peňazí. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

OSN už teraz považuje situáciu vo vojnou sužovanom Jemene za najhoršiu humanitárnu katastrofu na svete. Teraz sa navyše postupne míňajú peniaze, ktoré doteraz zabraňovali zhoršeniu situácie, vysvetľuje svetová organizácia.

"Dnes sa stretávame, aby sme zaplnili obrovskú medzeru vo financovaní opatrení, ktoré zachraňujú životy," povedal novinárom námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths. "Vojna trvá už siedmy rok a stále pokračuje. Ekonomika je v troskách. Základné služby kolabujú," dodal.

"Tohtoročné opatrenia si vyžadujú takmer 4,3 miliardy dolárov na pomoc viac ako 17 miliónom ľudí v Jemene," priblížil Griffiths.

Nedostatok peňazí začal poznačovať humanitárne opatrenia v krajine ešte vlani – dobročinné organizácie boli nútené obmedziť alebo úplne pozastaviť potravinovú a zdravotnú pomoc, vysvetlil Griffiths.

Jemen je závislý na dodávkach potravín, pričom až tretina všetkých dodávok pšenice pochádza z Ukrajiny, ktorú tiež momentálne sužuje vojna. Invázia Ruska na územie svojho západného suseda "určite zhorší životy mnohých Jemenčanov," upozornil Griffiths.

Z 31,9 milióna ľudí v Jemene potrebuje podľa OSN humanitárnu pomoc 23,4 milióna. V dôsledku vojny zahynuli už státisíce ľudí a milióny museli opustiť svoje domovy.

V Jemene je už celé roky vojna, v ktorej proti sebe bojujú vládne jednotky medzinárodne uznávaného prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího a šiitskí povstalci, tzv. húsíovia. Na strane prezidentových verných síl od roku 2015 bojuje koalícia na čele so sunnitskou Saudskou Arábiou a Spojenými arabskými emirátmi, s podporou USA a Británie.