Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

OSN: Irak musí urýchliť vyšetrovanie prečinov armády proti IS

Osobitná spravodajkyňa OSN pre mimosúdne, súhrnné alebo svojvoľné popravy Agnes Callamardová Foto: TASR/AP

Boje irackej armády a polovojenských síl proti sunnitským extrémistom z IS poznačilo podľa AP tzv. mimosúdneho zabíjania, núteného presídľovania či zadržiavania civilistov.

Bagdad 23. novembra (TASR) - Vysoká predstaviteľka OSN vyzvala vo štvrtok irackú vládu, aby urýchlila vyšetrovanie prípadov údajného porušenia ľudských práv zo strany tamojších bezpečnostných síl počas bojov proti militantom z organizácie Islamský štát (IS). Osobitná spravodajkyňa OSN pre mimosúdne, súhrnné alebo svojvoľné popravy Agnes Callamardová tiež požaduje od Bagdadu, aby zverejnil výsledky tohto vyšetrovania, informovala agentúra AP.

Callamardová na záver svojej návštevy Iraku zdôraznila, že je "dôležité premeniť vojenskú porážku IS na víťazstvá pre zodpovednosť a nad beztrestnosťou". Vláda by mala podľa nej na uvedené podozrenia reagovať "účinne a nestranne v záujme budovania a posilňovania dôvery".

Boje irackej armády a polovojenských síl proti sunnitským extrémistom z IS, ktoré prebiehajú od roku 2014, poznačilo podľa AP porušovanie ľudských práv v podobe tzv. mimosúdneho zabíjania, núteného presídľovania či zadržiavania civilistov, čo medzinárodné ľudskoprávne skupiny odsúdili ako vojnové zločiny. Iba minulý piatok sa pritom podarilo poraziť IS v poslednom z irackých miest pri hranici so Sýriou, ktoré militanti tejto organizácie okupovali.

Iracká vláda už dávnejšie pripustila pochybenia zo strany vojakov, trvala však na tom, že to boli "ojedinelé činy", a prisľúbila ich prešetrenie, aby mohli byť páchatelia potrestaní. Výsledky takéhoto vyšetrovania však doteraz nezverejnila.