Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

OSN: Irán je zodpovedný za násilie, ktoré viedlo k smrti Amíníovej

Na snímke transparent s menom Mahsy Amíniovej. Foto: TASR/AP

V správe predloženej Rade OSN pre ľudské práva sa tiež uvádza, že Teherán sa svojím konaním dopustil "zločinov proti ľudskosti".

Teherán 8. marca (TASR) - Irán je zodpovedný za "fyzické násilie", ktoré viedlo k smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej a podnietilo celoštátne protesty proti povinnému noseniu islamskej šatky a proti iránskej teokratickej vláde. V záveroch rozsiahlej správy o Iráne to uviedla vyšetrovacia misia OSN, informuje agentúra AFP.

V správe predloženej Rade OSN pre ľudské práva sa tiež uvádza, že Teherán sa svojím konaním dopustil "zločinov proti ľudskosti".

Vyšetrovania misia zistila, že Irán použil "zbytočnú a neprimeranú smrtiacu silu" na potlačenie masových demonštrácií, ktoré vyvolala smrť Amíníovej vo väzbe, kam sa dostala za údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy.

Dvadsaťdvaročná Kurdka zomrela v nemocnici na jeseň 2022 krátko po zadržaní mravnostnou políciou. Vo väzbe mala podstúpiť prevýchovu, ale skolabovala po 26 minútach, pričom do nemocnice ju previezli o 30 minút neskôr, uvádza sa v správe.

Zásahy iránskych bezpečnostných zložiek proti účastníkom protestov si vyžiadali stovky mŕtvych a tisíce zatknutých. Podľa správy vyšetrovacej misie OSN dochádzalo aj k prípadom, keď sa príslušníci bezpečnostných síl dopúšťali sexuálneho násilia voči zadržaným osobám.

Iránski predstavitelia sa k správe bezprostredne nevyjadrili, podľa agentúry AP však jej závery zrejme nijako nezmenia praktiky vlády v Teheráne. V krajine si navyše po minulotýždňových voľbách upevnili moc zástancovia tzv. tvrdej línie, ktorí opäť ovládli parlament.