Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

OSN: Iránsky minister obvinil Západ z podpory islamského extrémizmu

Foto: TASR/AP

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf obvinil dnes Západ, že nepriamo podporil islamský extrémizmus tým, že zlyhal pri ochrane práv moslimských imigrantov.

Ženeva 2. marca (TASR) - Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf obvinil dnes Západ, že nepriamo podporil islamský extrémizmus tým, že zlyhal pri ochrane práv moslimských imigrantov. Napísala to agentúra AP.

Džavád Zaríf vo vystúpení v Rade OSN pre ľudské práva v Ženeve zdôraznil, že "značný počet" ľudí, ktorí sa pridali k extrémistickej skupine Islamský štát (IS), sú imigranti druhej generácie žijúci v západných demokraciách.

Minister pripomenul, že niektorí z tých, ktorí v mene IS vraždia nevinných civilistov, hovoria európskymi jazykmi s domácim prízvukom. Podľa AP je to zastretá narážka na Džihádistu Johna, ktorý sa objavil na viacerých propagandistických videozáznamoch IS s brutálnymi vraždami zajatcov.

Totožnosť Džihádistu Johna vyšla najavo minulý týždeň: ide o Mohammeda Emwaziho, britského občana, ktorý vyrastal v dobre situovanej rodine v západnom Londýne.

Zaríf zopakoval tvrdenie Teheránu, že západné snahy o presadzovanie ľudských práv na Blízkom východe destabilizovali existujúce režimy, čoho mali prospech extrémistické skupiny.