Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pan Ki-mun vyzval svet, aby proti islamistom konal rozhodne

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun reční na tlačovej konferencii v New Yorku 16. septembra 2014. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN vyzval medzinárodné spoločenstvo a tých, ktorí na to majú prostriedky, aby konali rozhodne a po zrelej úvahe.

New York 16. septembra TASR) - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval dnes krajiny, ktoré na to majú prostriedky, aby podnikli rozhodné kroky proti militantnej organizácii Islamský štát, ovládajúcej rozľahlé územia v Iraku a Sýrii.

Informovala o tom agentúra Reuters.

"Vyzývam medzinárodné spoločenstvo a tých, ktorí na to majú prostriedky, aby konali rozhodne a po zrelej úvahe," vyhlásil pred novinármi Pan Ki-mun. "Je nesmierne dôležité mať na pamäti najmä ochranu civilistov," dodal generálny tajomník OSN.

Islamský štát - donedávna nazývaný Islamský štát v Iraku a Levante - je radikálna islamistická teroristická organizácia pôvodom z Iraku. Na území, ktoré sa tejto výbojnej skupine podarilo dobyť, vyhlásila moslimský kalifát, samostatný štát rovnakého mena - Islamský štát.

Tento kalifát si nárokuje náboženskú autoritu nad všetkými moslimami na svete a snaží sa o vládu nad všetkými územiami obývanými moslimskými veriacimi - teda o obnovu kalifátu na území v čase jeho historicky najväčšieho rozsahu: severnej Afriky, Iberského polostrova, Balkánu, Krymu, Kaukazu i časti Indie.