Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Výbor OSN pre ľudské práva kritizoval Izrael za výstavbu osád

Židovská štvrť Har Choma vo východnom Jeruzaleme Foto: TASR/AP

Členovia výboru tiež vyzvali židovský štát, aby uvoľnil blokádu pásma Gazy.

Ženeva 30. októbra (TASR) - Organizácia Spojených národov dnes kritizoval Izrael za výstavbu osád a bytových jednotiek vo východnej časti Jeruzalema a na Západnom brehu.

Po prehodnotení izraelskej situácie v oblasti dodržiavania ľudských práv, predovšetkým zaobchádzania s Palestínčanmi o tom dnes agentúru AP informovala Výbor OSN pre ľudské práva so sídlom v Ženeve.

Izrael by mal "skoncovať s praxou vyvlastňovania pozemkov a alokáciou pôdy pre rozširovanie osád," uvádza sa vo výslednej správe, na ktorej pracovalo 18 nezávislých právnych expertov. Odkedy panel OSN naposledy pred štyrmi rokmi hodnotil Izrael, počet osád na spornom území sa zdvojnásobil.

Členovia výboru tiež vyzvali židovský štát, aby uvoľnil blokádu pásma Gazy. Naliehajú aj na vyšetrenie údajného porušovania ľudských práv v pásme Gazy, ktorých sa mal Izrael dopustiť počas vojenských zásahov v rokoch 2008 až 2009, 2012 a tento rok.

Izrael v pondelok oznámil, že vo východnom Jeruzaleme plánuje postaviť viac ako 1000 nových domov. Vyhlásenie vyvolalo kritiku medzinárodného spoločenstva a zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.