Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

OSN je znepokojená etnickým napätím v Konžskej demokratickej republike

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Napriek bohatým prírodným zdrojom je Konžská demokratická republika jednou z najchudobnejších krajín sveta.

Ženeva 7. januára (TASR) - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyjadril v nedeľu znepokojenie nad rastúcim etnickým napätím a výzvami k násiliu, ktoré po nedávnych sporných voľbách zaznievajú v Konžskej demokratickej republike (KDR).

Voľby prezidenta, zákonodarcov celoštátneho parlamentu, ako aj provinčných a miestnych zastupiteľstiev z 20. decembra sprevádzali prieťahy a byrokratický chaos. Volebná komisia zatiaľ oznámila len výsledok prezidentských volieb: za víťaza bol vyhlásený úradujúci prezident Félix Tshisekedi. Opozícia však tento výsledok odmietla a celé voľby označila za podvod.

Po voľbách badať nárast nenávistných prejavov na etnickom základe i podnecovanie k násiliu, upozornil Türk, pričom dodal, že postihujú najmä východné provincie Severné a Južné Kivu, ktoré už desaťročia sužujú ozbrojené skupiny a etnické vraždy, ako aj regióny Kasai a Katanga.

AFP pripomenula, že Tshisekedi pochádza z Kasaia a Moise Katumba, jeden z jeho hlavných rivalov vo voľbách, z Katangy.

Nenávistná, dehumanizujúca a k násiliu podnecujúca rétorika môže len prehĺbiť napätie a násilie v samotnej KDR, ako aj ohroziť regionálnu bezpečnosť, upozornil Türk vo svojom vyhlásení o situácii v KDR, kde žije asi 250 rôznych etnických skupín.

Türk vyzval úrady v KDR, aby "dôkladne a transparentne vyšetrili všetky správy o nenávistných prejavoch a podnecovaní k násiliu a brali vinníkov na zodpovednosť".

Napriek bohatým prírodným zdrojom je Konžská demokratická republika jednou z najchudobnejších krajín sveta — pod hranicou chudoby žijú dve tretiny jej obyvateľov. Na východe KDR už desaťročia pôsobia ozbrojené povstalecké skupiny.