Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Konflikt v Afganistane vyhnal z domovov viac ako 100.000 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Od začiatku tohto roka muselo odísť z domovov 103.229 Afgancov, čo je o 36 percent menej ako za to isté obdobie roku 2016.

Kábul 29. mája (TASR) - V dôsledku konfliktu v Afganistane bolo od začiatku tohto roka nútených opustiť svoje domovy viac ako 100.000 ľudí. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Od začiatku tohto roka muselo odísť z domovov 103.229 Afgancov, čo je o 36 percent menej ako za to isté obdobie roku 2016. Tento pokles zdôvodňuje OCHA viacerými faktormi, pričom jedným z nich je aj skutočnosť, že v niektorých oblastiach pokračujú boje už viac ako rok, čo znamená že ľudia odtiaľ utiekli už dávnejšie.

Ďalším faktorom je chudoba, čo znamená, že veľké rodiny nemajú dostatok finančných prostriedkov na to, aby sa presťahovali do bezpečnejších oblastí.

Pocit neistoty sa zvýšil aj vo veľkých mestách, ktoré boli predtým pokladané za bezpečné. Napríklad metropola Kábul sa stala cieľom pravidelných útokov militantov z hnutia Taliban a extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Od januára v Afganistane zahynuli alebo sa zranili stovky civilistov.

Až 42 percent všetkých presídlencov pochádza z kedysi pokojného severu krajiny. Ďalších 31 percent pochádza z juhu, ktorý je pokladaný za baštu militantov a v posledných mesiacoch tam prebiehajú najprudšie boje.