Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

OSN: Ku koncu tohto storočia bude na planéte žiť 11,2 miliardy ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aktuálne má Zem 7,3 miliardy obyvateľov, pričom v Číne i Indii žije po vyše jednej miliarde ľudí.

New York 29. júla (TASR) - Svetová populácia by mala v roku 2030 dosiahnuť 8,5 miliardy a v roku 2050 až 9,7 miliardy ľudí, pričom do konca tohto storočia by malo na planéte žiť 11,2 miliardy ľudí. Predpovedá to dnes zverejnená štúdia Organizácie spojených národov (OSN).

Agentúra AP citujúc závery novej správy OSN doplnila, že India by mala v roku 2022 v počte obyvateľov predbehnúť Čínu.

Odhady demografického vývoja obyvateľstva sú pre medzinárodné spoločenstvo dôležité aj pri snahách o spomalenie hroziaceho otepľovania planéty, zatiaľ čo pokračuje tiež v napĺňaní ambicióznych cieľov odstránenia chudoby a hladu. OSN chce tento rok predstaviť nové celosvetové rozvojové ciele, ktoré nahradia tzv. Miléniové rozvojové ciele.

Aktuálne má Zem 7,3 miliardy obyvateľov, pričom v Číne i Indii žije po vyše jednej miliarde ľudí.

Pri deviatich krajinách OSN odhaduje, že do roku 2050 budú stáť za polovicou celkového nárastu svetovej populácie: Etiópia, Ghana, India, Indonézia, Kongo, Nigéria, Pakistan, Tanzánia a USA.

Podľa tejto správy by okolo roku 2050 mala Nigéria vytlačiť Spojené štáty z pozície tretej najľudnatejšej krajiny sveta po Indii a Číne. Afrika bude mať svetovo najvyššiu mieru rastu populácie.

Štúdia sa ďalej zaoberala starnutím populácie. Počet ľudí starších ako 60 rokov sa podľa nej do roku 2050 viac ako zdvojnásobí. Na prvom mieste v tomto rebríčku sa v polovici storočia ocitne Európa, kde bude v roku 2050 žiť vyše 34 percent ľudí starších ako 60 rokov.