Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

OSN: Líbyjské frakcie sa dohodli na pokračovaní rozhovorov vo vlasti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

O ukončenie násilností v Líbyi sa usiluje špeciálny vyslanec OSN pre Líbyu Bernardino León.

Káhira 28. januára (TASR) - Líbyjské znepriatelené politické frakcie sa dohodli, že mierové rozhovory o ukončení ozbrojeného konfliktu a dvojvládia v krajine budú pokračovať na území Líbye. Oznámila to dnes misia OSN, ktorá je sprostredkovateľom rokovaní, ktoré doteraz prebiehali v Ženeve.

O ukončenie násilností v Líbyi sa usiluje špeciálny vyslanec OSN pre Líbyu Bernardino León. Prvé kolo rozhovorov sa konalo v Ženeve v polovici januára, druhé prebehlo na rovnakom mieste tento týždeň.

Diskusie však bojkotuje islamistami kontrolovaný parlament so sídlom v Tripolise, ktorý požadoval, aby mierové rokovania prebiehali v Líbyi. Účastníci tohtotýždňových ženevských rokovaní sa rozhodli tejto požiadavke vyhovieť.

Podľa Podpornej misie OSN v Líbyi (UNSMIL) bola dosiahnutá principiálna dohoda o pokračovaní rozhovorov v Líbyi, ak to umožnia logistické podmienky a bezpečnostná situácia. Misia teraz začne konzultácie o konkrétnom mieste konania politického dialógu.

V Líbyi už niekoľko mesiacov paralelne fungujú dve vlády a dva parlamenty. Legálne zvolená vláda i poslanecký zbor sa museli uchýliť do Tobruku. V Tripolise, naopak, pôsobí vláda, ktorú vymenoval "vzdoroparlament" ovládaný islamistami.

S faktickým dvojvládím súvisí ozbrojený konflikt, ktorý v krajine prebieha od mája 2014. Stoja v ňom proti sebe na jednej strane sily verné medzinárodne uznanej "tobruckej" vláde a parlamentu a na strane druhej islamisti a ich spojenci kontrolujúci Tripolis.