Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

OSN má nesmierne obavy o civilistov postihnutých bojmi v Mósule

OSN Foto: TASR

Konflikt v Iraku dosiaľ vyhnal z domovov 3,3 milióna ľudí, väčšina z nich žije v táboroch alebo neoficiálnych osadách.

New York 17. októbra (TASR) - Organizácia Spojených národov vyjadrila dnes "nesmierne obavy" o viac než milión ľudí žijúcich v irackom meste Mósul po tom, ako sa začala vojenská operácia s cieľom oslobodiť ho od džihádistickej skupiny Islamský štát (IS).

"Desaťtisíce irackých dievčat, chlapcov, žien a mužov môžu byť v obkľúčení alebo ich môžu zadržiavať ako ľudské štíty," uviedol koordinátor humanitárnej pomoci OSN Stephen O'Brien. "Desaťtisíce môžu byť násilne vyhnané alebo uviaznu medzi bojovými líniami," dodal vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA.



O'Brien tiež zopakoval predošlé varovania svetovej organizácie, že boje v Mósule by v závislosti od svojej intenzity a rozsahu mohli v najhoršom prípade prinútiť k úteku z domovov až milión ľudí.

Iracký premiér Hajdar Abádí sa niekoľko hodín predtým, ako v štátnej televízii v noci nadnes oznámil začiatok ofenzívy na Mósul, stretol s predstaviteľom Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), s ktorým hovoril o plánoch na prijímanie civilistov vysídlených bojmi.

Humanitárne skupiny varovali pred možnou humanitárnou krízou, podľa UNHCR je pravdepodobné, že z druhého najväčšieho irackého mesta utečie až 700.000 civilistov.



Humanitárna organizácia Nórska rada pre utečencov (NRC) upozornila, že v existujúcich utečeneckých táborov v oblasti je k dispozícii miesto len pre 51.000 ľudí.

Konflikt v Iraku dosiaľ vyhnal z domovov 3,3 milióna ľudí, väčšina z nich žije v táboroch alebo neoficiálnych osadách.