Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

OSN odtajní spisy o maďarskej revolúcii z roku 1956

Symbol OSN Foto: youtube.com

Prvý maďarský historik, ktorý bude skúmať úlohu OSN v tejto revolúcii, András Nagy, odcestuje do New Yorku 16. mája.


Budapešť 7. mája (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) odtajní spisy o maďarskej revolúcii z roku 1956, ktoré sú uložené v knižniciach OSN a Kolumbijskej univerzity, oznámil dnes agentúre MTI v Budapešti minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Prvý maďarský historik, ktorý bude skúmať úlohu OSN v tejto revolúcii, András Nagy, odcestuje do New Yorku 16. mája, povedal šéf diplomacie. "Sú tam dokumenty, ktorých obsah je neznámy, zrejme sú tam výpovede účastníkov revolúcie, ktoré utajili z bezpečnostných dôvodov," dodal Szijjártó.

Doposiaľ podľa slov ministra táto záležitosť nebola v centre záujmu maďarskej diplomacie, a nebolo veľmi známe ani to, že existujú v OSN tajné dokumenty z revolúcie z roku 1956. O odtajnení začalo maďarské ministerstvo zahraničných vecí rokovať po tom, čo preverili záležitosti OSN týkajúce sa Maďarska.

Szijjártó viackrát rokoval so zástupcom generálneho tajomníka OSN pre politické otázky Jeffreyom Feltmanom. V piatok OSN oznámila, že spisy odtajní, píše MTI.

Revolúcia v Maďarsku vypukla 23. októbra 1956. K pokojnému protestu študentov, ktorí požadovali väčšie politické slobody, sa postupne pridala inteligencia, robotníci i roľníci, ktorí žiadali slobodu po rokoch stalinistického útlaku.