Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

OSN: Malijská armáda a zahraniční bojovníci popravili vlani 500 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

OHCHR tiež uviedol, že 58 malijských žien a dievčat sa stalo obeťami znásilnenia či inej formy sexuálneho násilia.

Bamako 12. mája (TASR) — Malijská armáda a zahraniční vojaci popravili vlani v marci v rámci protidžihádistickej operácie v Mali najmenej 500 osôb. Vyplýva to zo správy, ktorú v piatok zverejnil Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

OHCHR má podľa správy dôvodné podozrenie, že v meste Moura bolo v dňoch 27. – 31. marca 2022 v rozpore s normami, štandardmi, pravidlami a princípmi medzinárodného práva zabitých najmenej 500 ľudí.

Obete, medzi ktorými sa nachádza aj približne 20 žien a sedem detí, podľa OSN "popravili malijské ozbrojenými sily (FAMa) a zahraniční vojaci", ktorí majú celú oblasť pod kontrolou. OSN svoje poznatky zakladá na správe vyšetrovateľov svojej mierovej misie v Mali MINUSMA.

OHCHR tiež uviedol, že 58 malijských žien a dievčat sa stalo obeťami znásilnenia či inej formy sexuálneho násilia. Zadržané osoby boli tiež vystavené mučeniu.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk označil zistenia zverejnené v správe za "mimoriadne znepokojivé". Dodal, že "hromadné popravy, znásilnenia a mučenie počas ozbrojených konfliktov sú vojnovými zločinmi a v závislosti od okolností by tiež mohlo ísť o zločiny proti ľudskosti".

Agentúra AFP upozorňuje, že v správe OSN sa neuvádza, akej národnosti sú spomínaní zahraniční bojovníci. Obsahuje však vyjadrenia malijských predstaviteľov o ruských "inštruktoroch", ktorí pomáhajú v boji proti džihádistom a cituje i ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý tiež hovoril o prítomnosti členov súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny v Mali.