Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pod zástavou OSN sa v súčasnosti uskutočňuje 16 mierových misií

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Deň 29. mája je spomienkou na rok 1948, keď OSN rozmiestnila v Palestíne vojakov vo svojej prvej misii na udržanie mieru.

New York 29. mája (TASR) - Medzinárodný deň príslušníkov mierových síl OSN, ktorý pripadá na 29. mája, poskytuje každý rok príležitosť vzdať poctu tisícom vojakom mierových síl OSN slúžiacim v misiách v nestabilných a nebezpečných regiónoch sveta. Zároveň dáva možnosť spomenúť si a oceniť príslušníkov mierových síl OSN, ktorí zahynuli pri plnení povinností.

V súčasnosti sa pod zástavou OSN uskutočňuje 16 mierových misií na svete. S nasadením vlastného života vojaci, civilní pracovníci a policajti pracujú na stabilizácii situácie, ochraňujú civilistov, podporujú právny štát a ľudské práva v krízových oblastiach.

Medzinárodný deň príslušníkov mierových síl OSN vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN schválením rezolúcie A/RES/57/129 z 11. decembra 2002. Vzdalo tým poctu všetkým mužom a ženám, ktorí slúžili a slúžia v operáciách na udržanie mieru. Ocenilo ich vysokú profesionalitu, oddanosť a odvahu. Zároveň je tento sviatok príležitosťou, aby si verejnosť spomenula na všetkých, ktorí v mierových misiách zahynuli.

Deň 29. mája je spomienkou na rok 1948, keď OSN rozmiestnila v Palestíne vojakov vo svojej prvej misii na udržanie mieru.

Z aktivít príslušníkov mierových zborov OSN mávajú najväčší úžitok obyčajní ľudia, ktorí zároveň bývajú najzraniteľnejší v ozbrojených konfliktoch. Modré prilby dohliadajú, aby sa utečenci ako aj odídenci mohli vrátiť do svojich domovov. Dozerajú i na to, aby členovia bojujúcich strán zložili zbrane a opäť sa začlenili do spoločnosti. Usilujú sa o to, aby deti našli cestu z bojísk do školy, aby ľudia mohli uplatniť volebné právo v demokratickom hlasovaní, aby sa ľudské práva obyčajných ľudí dostali pod ochranu a mohli ich napĺňať.