Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

OSN: Mierové rozhovory o Cypre sa zrejme tak skoro neobnovia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rokovania zmarila najmä nedohoda na tom, čo sa stane s viac ako 35.000 vojakmi, ktorých Turecko drží v severnej časti Cypru od roku 1974

Nikózia 24. júla (TASR) - Osobitný vyslanec OSN pre Cyprus Espen Barth Eide dnes vyhlásil, že vidí malú šancu na skoré obnovenie rozhovorov o zjednotení etnicky rozdeleného ostrova po tom, ako začiatkom júla stroskotalo vo Švajčiarsku ich najnovšie kolo.

Po separátnych stretnutiach s lídrami komunít cyperských Gréckov a cyperských Turkov uviedol, že ani jedna strana neposkytla nádej na rýchly návrat k rokovaniam. "Nepočul som nič, čo by naznačovalo, že sa vo veľmi blízkej budúcnosti niečo stane," povedal Eide.

Podľa neho Organizácia Spojených národov zostáva odhodlaná podporovať proces, ktorý by viedol k zjednoteniu Cypru ako federácie. Uviedol, že rokovania zmarila najmä nedohoda na tom, čo sa stane s viac ako 35.000 vojakmi, ktorých Turecko drží v severnej časti Cypru od roku 1974, keď podniklo inváziu po prevrate podporovateľov spojenia s Gréckom.

Cyperskí Gréci požadujú, aby sa určil časový plán pre úplné stiahnutie tureckých vojakov a aby boli v rámci mierovej dohody zrušené práva na vojenskú intervenciu. Navrhujú, aby ich nahradili medzinárodné policajné sily vrátane tureckých dôstojníkov. Turecko a cyperskí Turci chcú, aby vojaci na ostrove zostali, pripomína agentúra AP.

Podľa hovorcu cyperskej vlády Nikosa Christodulidisa rozhovory v Crans-Montane neuspeli preto, lebo Turecko trvalo na svojom práve na intervenciu na Cyprus a na tom, že turecká armáda bude aj naďalej trvale prítomná na ostrove. Aby sa rozhovory obnovili, Turecko musí upustiť od týchto požiadaviek a Cyprus sa tak môže stať tým, čo generálny tajomník OSN António Guterres nazýva "normálnym štátom".

Eide konštatoval, že pripraví správu o neúspešnom výsledku švajčiarskych rozhovorov pred tým, ako opustí post vyslanca, aby kandidoval v septembrových nórskych parlamentných voľbách, dodáva agentúra AP.