Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

OSN:Mimovládky chcú na čiernej listine ďaľších porušovateľov práv detí

Na archívnej snímke deti pracujú v tehelni v pakistanskom Islamabáde Foto: TASR/AP

Výročnú správu OSN o deťoch a ozbrojených konfliktoch, ktorej súčasťou je aj čierna listina, každoročne zverejňujú okolo mája alebo júna.

New York 2. marca (TASR) - Sieť organizácií zaoberajúcich sa ochranou detí pred ozbrojeným konfliktom vyzvala generálneho tajomníka OSN Antonia Guterresa, aby pridal ďalších 11 subjektov na čiernu listinu krajín a ozbrojených skupín, zodpovedných za vážne porušovanie práv detí.

Globálna sieť lokálnych, štátnych a medzinárodných mimovládnych organizácií Watchlist on Children and Armed Conflict v stredu odporučila pridať na zoznam aj arabskú koalíciu vedenú Saudskou Arábiou, ktorá vykonáva letecké útoky v Jemene. Tú v minulom roku stiahol z čiernej listiny bývalý generálny tajomník OSN Pan Ki-mun po tom, čo saudská kráľovská rodina a jej podporovatelia pohrozili, že zastavia financovanie mnohých programov OSN.

Mimovládky takisto požadujú pridanie izraelskej armády, ktorú odstránili zo zoznamu v roku 2015 po úspešnom lobbingu zo strany Spojených štátov a izraelskej vlády.

Výročnú správu OSN o deťoch a ozbrojených konfliktoch, ktorej súčasťou je aj čierna listina, každoročne zverejňujú okolo mája alebo júna.