Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

OSN: Mjanmarsko je najväčší producent ópia, predbehlo Afganistan

Dôstojníci Národnej oslobodzovacej armády Taang, jeden s granátometom na ramene, prechádzajú cez makové pole rozkvitnuté kvetmi neďaleko dediny Loi Chyaram, samosprávnej oblasti Taang v severnom Šanskom štáte, Mjanmarsko, 30. januára 2014. Foto: TASR/AP

V Afganistane sa po zákaze pestovania maku produkcia ópia prepadla o 95 percent na asi 330 ton.

Bangkok 12. decembra (TASR) - Mjanmarsko sa v tomto roku stalo najväčším producentom ópia na svete, pričom v štatistikách predbehlo Afganistan, kde sa vláda hnutia Taliban zaviazala skoncovať s nelegálnou výrobou drog. Podľa najnovšej správy Úradu OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC), citovanej agentúrou AFP, Mjanmarsko v tomto roku vyprodukovalo približne 1080 ton ópia, z ktorého sa vyrába heroín.

V Afganistane sa po zákaze pestovania maku produkcia ópia prepadla o 95 percent na asi 330 ton. AFP doplnila, že kým v roku 2022 tvoril mak tretinu poľnohospodárskej produkcie Afganistanu a pestoval sa na ploche 233.000 hektárov, do konca tohto roka toto číslo kleslo na 10.300 hektárov.

Hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid pre agentúru AFP povedal, že pestovanie maku bolo "vykorenené", pričom vláda si uvedomuje ťažkú situáciu farmárov, ktorí sú nútení pestovať menej lukratívne plodiny.

"Teraz ho (mak) prestali pestovať, ale v budúcnosti to nemožno zaručiť, pretože ľudia čelia mnohým problémom," vyhlásil.

Po prevzatí moci v Mjanmarsku armádou v roku 2021 je tamojšia ekonomika vyčerpaná vnútorným konfliktom a nestabilitou. V správe UNODC sa uvádza, že pre motiváciu mjanmarských roľníkov pestovať viac maku zrejme zohrali významnú rolu zlý prístup na trhy a k štátnej infraštruktúre, aj stúpajúca inflácia.

UNODC odhaduje, že "opiátová ekonomika" prináša Majanmarsku jednu až 2,4 miliardy dolárov, čo je zhruba 1,7 až 4,1 percenta HDP krajiny.

V správe UNODC sa konštatuje, že pestovanie maku v Mjanmarsku sa stáva sofistikovanejšie vďaka investíciám a lepším postupom vrátane zavlažovania a hnojenia sa zvyšujú výnosy plodín. Najviac maku sa pestuje na severe Šanského štátu, kde bojuje aliancia ozbrojených jednotiek etnických menšín s vojakmi junty.

V správe OSN sa píše, že na Šanský štát pripadá približne 88 percent zo 41.300 hektárov plôch osiatych ópiovým makom v celom Mjanmarsku.

OSN tiež konštatovala, že pestovanie maku sa zintenzívnilo aj v Kačjinskom štáte na severe krajiny a v Čjinskom štáte pri hraniciach s Indiou.