Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nálety koalície na Rakku môžu za veľký počet civilných obeí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Uviedli to podľa agentúry Reuters vyšetrovatelia OSN pre vojnové zločiny. Rakka je poslednou mestskou baštou tzv.

Bejrút 14. júna (TASR) - Za "veľké straty na životoch civilistov" v sýrskom meste Rakka môžu nálety medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi na pozície militantov z džihádistickej organizácie Islamský štát (IS). Uviedli to podľa agentúry Reuters vyšetrovatelia OSN pre vojnové zločiny.

Rakka je poslednou mestskou baštou tzv. Islamského štátu okrem irackého Mósulu, kde už militanti bránia iba centrum. Džihádisti z IS majú Rakku pod kontrolou od roku 2014.

Vojenskú ofenzívu zameranú na dobytie tohto mesta spustili jednotky Sýrskych demokratických síl (SDF) podporované koaličnými bojovými lietadlami 6. júna. Už počas prvého dňa bojov sa im podarilo preniknúť do mesta od východu, keď dobyli jednu z mestských štvrtí.

Samotnej ofenzíve predchádzalo obsadzovanie okolia mesta, ktoré trvalo sedem mesiacov. V meste sa zabarikádovalo približne 3000-4000 islamistov, ktorí sa na jeho obranu dôkladne pripravili, takže existujú obavy, že bitka o Rakku môže byť ešte dlhá a krvavá.

Pre boje muselo svoje domovy opustiť už zhruba 160.000 civilistov. Dobytie Rakky zasadí podľa koalície vedenej USA "rozhodujúci úder" samozvanému kalifátu, ktorý tam IS vyhlásil v roku 2014. Koľko civilistov v Rakke uviazlo, nie je presne známe. Podľa humanitárnej organizácie Medzinárodný záchranný výbor (IRC) by ich však mohlo byť až okolo 200.000, uviedla spravodajská stanica BBC.