Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

OSN nalieha na porážku Boko Haram

Vojak Boko Haram. Foto: TASR/AP

Volá aj po riešení humanitárnej krízy v Nigérii a v okolí Čadského jazera, ktorá za sebou zanecháva milióny hladujúcich ľudí.

New York 1. apríla (TASR) - Bezpečnostná rada OSN vyzýva k zintenzívneniu snáh, ktoré by viedli k porážke extrémistickej islamistickej povstaleckej skupiny Boko Haram v Nigérii a v okolí Čadského jazera. Taktiež volá po riešení humanitárnej krízy v tejto oblasti, ktorá za sebou zanecháva milióny hladujúcich ľudí.

V jednohlasne prijatej piatkovej rezolúcii predstavitelia OSN rázne odsúdili útoky militantných skupín a poukázali na potrebu posilnenia spôsobilostí mnohonárodných síl, ktoré sa snažia islamistov z Boko Haram poraziť. V rezolúcii sa píše, že medzinárodné sily potrebujú pomoc a vybavenie v oblasti logistiky, mobility a komunikácie, a taktiež potrebujú zlepšiť zdieľanie informácií.

Dokument ďalej požaduje okamžitú alokáciu 458 miliónov dolárov (428,4 milióna eur), ktoré boli v rámci humanitárnej pomoci vyčlenené na rok 2017. OSN tiež vyzýva tých, ktorí neprispeli, aby tak urýchlene urobili.

Predstavitelia Bezpečnostnej rady OSN navštívili začiatkom marca oblasť Čadského jazera, aby na vlastné oči videli dôsledky extrémistických útokov a rozsah humanitárnej krízy v regióne.