Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

OSN: Násilie páchané Talibanom v roku 2020 pokračuje i tento rok

Vodca a spoluzakladateľ militantného hnutia Taliban mulla Abdul Gháni Baradar (uprostred), archívna snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Skupina expertov vyhlásila, že Taliban je zodpovedný za väčšinu vrážd vládnych predstaviteľov, žien, obhajcov ľudských práv a novinárov.

New York 5. júna (TASR) - Povstalci z radov radikálneho afganského hnutia Taliban neprejavujú žiaden náznak ochoty znížiť úroveň násilia v Afganistane a tak uľahčiť mierové rokovania s miestnou vládou, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na expertnú správu Organizácie spojených národov (OSN).

Podľa správy OSN sa Taliban pokúša upevniť svoje vojenské pozície v krajine s cieľom vyrokovať lepšie podmienky a pokračuje v "bezprecedentnom násilí" z roku 2020 aj tento rok.

Skupina expertov vyhlásila, že Taliban je zodpovedný za väčšinu vrážd vládnych predstaviteľov, žien, obhajcov ľudských práv a novinárov. Cieľom týchto útokov je údajne "oslabiť postavenie vlády a zastrašiť občiansku spoločnosť".

Správa v rozsahu 22 strán, určená pre Bezpečnostnú radu OSN, konštatuje, že stiahnutie vojsk Spojených štátov a NATO naplánované na 11. septembra "bude výzvou pre afganskú armádu, ktorej letecké operácie budú obmedzené v dôsledku menšieho počtu dostupných dronov, radarových a prieskumných spôsobilostí, menšou logistickou podporou a delostrelectvom ako i narušením výcviku".