Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Šéfka klimatického dohovoru OSN: Nadišiel čas, aby OSN viedla žena

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Hoci systém nominácie na funkciu generálneho tajomníka OSN nemá pevne stanovené pravidlá, mnohí diplomati sú toho názoru, že je teraz rad na východnej Európe.

Štokholm 7. marca (TASR) - Vedúca predstaviteľka OSN pre zmenu klímy, kostarická diplomatka Christiana Figueresová, sa dnes vyjadrila, že nadišiel čas, aby na čele OSN stála žena. Ona sama sa však o túto funkciu nemieni uchádzať, informovala tlačová agentúra AP.

Výkonná tajomníčka Rámcového dohovoru OSN o klimatickej zmene povedala, že generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna by mala po tohtoročnom vypršaní jeho mandátu vystriedať žena. Na otázku, či by ňou mohla byť ona sama, táto 59-ročná diplomatka odpovedala tlačovej agentúre AP, že "to nemá v plánoch".

Renomé Figueresovej, ktorej hovoria pani Klíma, vlani významne pomohlo uzavretie dlhoočakávanej dohody o boji proti klimatickej zmene v Paríži.

Hoci systém nominácie na funkciu generálneho tajomníka OSN nemá pevne stanovené pravidlá, mnohí diplomati sú toho názoru, že podľa neformálneho rotačného systému je teraz rad na východnej Európe. Zatiaľ bolo do tejto funkcie navrhnutých sedem ľudí: štyria muži a tri ženy. Šesť z nich pochádza z východnej Európy.

"Nepochybujem, že o takú zodpovednosť budú súťažiť silní kandidáti," uviedla Figueresová v telefonáte zo svojej kancelárie v Bonne. Podľa vlastných slov sa ešte nerozhodla, čo bude robiť, keď v júli v terajšej funkcii po šiestich rokoch skončí.

Americký think-tank, Rada pre zahraničné vzťahy, zaraďuje Figueresovú medzi ženy, ktorým treba venovať pozornosť v súboji o post generálneho tajomníka OSN, zatiaľ čo magazín Vogue ju nazval "jednou z najsľubnejších" potenciálnych kandidátok.

Jean Krasnová, profesorka na City College of New York, ktorá vedie kampaň za zvolenie ženy do čela OSN, o Figueresovej povedala, že "by bola presne takým generálnym tajomníkom, akého potrebujeme, a niekým, kto dokáže sprostredkovať globálne dohody", informovala AP.