Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

OSN nedokázala ustanoviť medzinárodné vyšetrovanie zločinov v Jemene

Na ilustračnej foto jemenská vlajka. Foto: TASR/AP

Namiesto toho vyzvala krajinu na začatie vlastného vyšetrovania týchto zločinov páchaných všetkými stranami konfliktu vrátane vraždenia civilistov a útokov na nemocnice či záchranárov.

New York 30. septembra (TASR) - Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) sa včera nedokázala zhodnúť na nezávislom vyšetrovaní dodržiavania ľudských práv v Jemene. Namiesto toho vyzvala túto blízkovýchodnú krajinu na začatie vlastného vyšetrovania týchto zločinov páchaných všetkými stranami konfliktu vrátane vraždenia civilistov a útokov na nemocnice či záchranárov, informovala agentúra Reuters.

Toto 47-členné fórum konsenzom prijalo rezolúciu predloženú arabskými krajinami, ktoré požadujú, aby UNHRC poskytla "náležitú technickú pomoc a poradenstvo, a to aj v záležitostiach zodpovednosti a právnej podpory".

Rada zároveň vyjadrila znepokojenie z vysokého počtu obetí z radov civilistov následkom náletov koalície pod vedením Saudskej Arábie, ktorá podporuje jemenskú vládu.

Vo vojne v Jemene proti sebe stoja armádne jednotky a milície lojálne medzinárodne uznanej vláde prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího proti Iránom podporovaným šiitským povstalcom a ich spojencom.

Rozsiahle územie od hraníc so Saudskou Arábiou po Arabské more v súčasnosti ovláda aj teroristická organizácia al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP).

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyjadril nedávno "hlboké obavy" nad pribúdajúcimi útokmi proti civilistom v Jemene. Za jeden mesiac tam bolo zabitých 180 civilistov; od marca minulého roka stúpol celkový počet obetí na takmer 4000. Svoje domovy boli nútené opustiť viac ako tri milióny ľudí.