Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Nový generálny tajomník OSN chce, aby svet spolupracoval

Nový generálny tajomník OSN António Guterres reční počas skladania sľubu v sídle OSN v New Yorku 12. decembra 2016. Foto: TASR/AP

Šéf OSN António Guterres uviedol, že nie je výrobca zázrakov, ale má veľké ambície otriasť touto celosvetovou organizáciou a donútiť jej 193 členských štátov, aby sa spojili.

New York 3. januára (TASR) - Novozvolený generálny tajomník OSN António Guterres dnes uviedol, že nie je " výrobca zázrakov", ale má veľké ambície otriasť touto celosvetovou organizáciou a donútiť jej 193 členských štátov, aby sa spojili pri riešení "strašných problémov", ktorým svet čelí.

Počas svojho prvého pracovného dňa v sídle OSN v New Yorku po tom, ako prevzal vedenie tejto organizácie od svojho predchodcu Pan Ki-muna, Guterres povedal, že konflikty vo svete sa množia a sú navzájom prepojené, čo je príčinou "globálneho terorizmu". Nový generálny tajomník okrem iného poukázal aj na rozsiahle porušovanie ľudských práv vo svete a rastúcu nerovnosť, ktoré sú príčinou nespokojnosti, hnevu a nestability.

"Na globálne problémy existujú len globálne riešenia a OSN je základným kameňom tohto mnohostranného prístupu," uviedol Guterres, pričom však dodal, že veľa ľudí tento názor nezdieľa.