Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Zahraničie

OSN: Od prevratu zahynulo v Mjanmarsku 40 humanitárnych pracovníkov

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

AFP dodáva, že tieto čísla zahŕňajú len zaznamenané prípady, čo znamená, že skutočný počet obetí je pravdepodobne oveľa vyšší.

Ženeva 6. júla (TASR) - Približne 40 humanitárnych pracovníkov zahynulo v Mjanmarsku od vojenského prevratu, ktorý vo februári 2021 zvrhol demokraticky zvolenú vládu Aun Schan Su Ťij. Vo štvrtok o tom informoval vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

V správe pre Radu OSN pre ľudské práva Türk uviedol, že odsudzuje priame útoky na humanitárnych pracovníkov, ktorí pracujú najmä pre miestne organizácie, a to uprostred bojov medzi vojenskou juntou a jej protivníkmi.

Tieto úmrtia boli podľa Türka súčasťou "úmyselných a cielených" pokusov o zabránenie poskytovania humanitárnej pomoci. OSN už pred tým varovala, že bránenie alebo odmietanie takejto pomoci môže predstavovať vážne porušenie medzinárodných ľudských práv a humanitárnych zákonov.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva v správe tvrdí, že od prevzatia moci armádou zomrelo vyše 3700 ľudí a takmer 24.000 osôb úrady zatkli.

AFP dodáva, že tieto čísla zahŕňajú len zaznamenané prípady, čo znamená, že skutočný počet obetí je pravdepodobne oveľa vyšší. Vojenská junta zároveň zničila tovar a infraštruktúru potrebnú na prežitie vrátane potravín, prístreškov a zdravotníckych zariadení, poznamenáva Türk.

Od februára 2021 bolo v dôsledku vojenského prevratu vysídlených takmer 1,5 milióna ľudí a 60.000 civilných objektov bolo údajne vypálených alebo zničených, uvádza sa v danej správe. Tretina celkovej populácie - vyše 17 miliónov ľudí - potrebuje určitú formu humanitárnej pomoci.