Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

OSN: Od začiatku roka zomrelo pri útokoch 62 humanitárnych pracovníkov

Na archívnej snímke dym počas bojov medzi sudánskou armádou a polovojenskými jednotkami rýchlej podpory v Sudáne. Foto: TASR/AP

Agentúra AFP pripomína, že za najrizikovejšie miesto výkonu práce humanitárnych pracovníkov sa už niekoľko rokov považuje Južný Sudán.

New York 17. augusta (TASR) - Od začiatku tohto roka zomrelo na celom svete 62 humanitárnych pracovníkov. Vo štvrtok o tom informovala Organizácia Spojených národov (OSN), ktorá si bude 19. augusta pripomínať Svetový humanitárny deň a zároveň 20. výročie bombového útoku na ústredie OSN v Bagdade. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

OSN si každoročne 19. augusta pripomína Svetový humanitárny deň, ktorý ustanovila na pamiatku 22 obetí samovražedného atentátnika v budove hotela Canal v irackom Bagdade z roku 2003. Medzi mŕtvymi bol i vtedajší vysoký komisár OSN pre ľudské práva a zároveň osobitný vyslanec pre Irak Sérgio Vieira de Mello. Pri útoku utrpelo zranenia ďalších 150 ľudí.

Okrem 62 humanitárnych pracovníkov, ktorí tento rok prišli o život, ďalších 34 uniesli a 84 utrpeli zranenia. Vlani sa celkový počet obetí z radov humanitárnych pracovníkov vyšplhal na 116.

Agentúra AFP pripomína, že za najrizikovejšie miesto výkonu práce humanitárnych pracovníkov sa už niekoľko rokov považuje Južný Sudán. Nasledujú Sudán, Stredoafrická republika, Mali, Somálsko, Ukrajina a Jemen.

"Svetový humanitárny deň a bombový útok na hotel Canal bude pre mňa a mnohých ďalších vždy dňom zmiešaných a stále čerstvých emócií," povedal námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths. Dodal, že každoročne zomiera pri výkone služby takmer šesťkrát viac humanitárnych pracovníkov než pri útoku v Bagdade. Vo veľkej miere ide o miestnych pracovníkov.