Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

OSN odhaduje, že pred bojmi v sýrskom Afríne utieklo už 5000 ľudí

Tureckí vojaci chystajú svoje tanky na vstup do boja, aby potlačili vojenskú ofenzívu kurdsých milícii v severnej Sýrii, v blízkosti hraníc s Tureckom, v Afríne. 23. januára 2018 Foto: TASR/AP

Turecká armáda a spriaznené sýrske opozičné sily začali v sobotu ofenzívu proti kurdským milíciám v Afríne, ktoré Ankara považuje za hrozbu, keďže sú napojené na kurdských povstalcov.

Bejrút 24. januára (TASR/Teraz.sk) - Boje v okrese Afrín na severe Sýrie, kde Turecko vedie ofenzívu proti kurdskými milíciám, prinútili utiecť už približne 5000 ľudí. Organizácia Spojených národov zverejnila v utorok tento odhad na základe informácií z "miestnych zdrojov". V danej oblasti totiž nie je mechanizmus pre registráciu vysídlených osôb a prístup humanitárnych organizácií je obmedzený, uviedla agentúra AP.

Podľa vyhlásenia OSN títo ľudia utiekli z oblastí pri hranici s Tureckom, stále sa však nachádzajú vnútri enklávy Afrín. Tamojšie orgány nariadili uzavrieť cesty do okolitých zón a umožňujú len vstupovať osobám z južnejšie položených oblastí pod kontrolou sýrskej vlády.

Turecká armáda a spriaznené sýrske opozičné sily začali v sobotu ofenzívu proti kurdským milíciám v Afríne, ktoré Ankara považuje za hrozbu, keďže sú napojené na kurdských povstalcov v juhovýchodnom Turecku.

OSN odhaduje, že v Afríne a okolitých oblastiach ovládaných Kurdmi sa nachádza približne 323.000 ľudí, z ktorých takmer polovicu tvoria vysídlenci z iných častí Sýrie. Podľa miestnych odhadov tu však žije až 800.000 ľudí.