Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

OSN: Odstránenie munície v Iraku a Sýrii bude trvať 40 až 50 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Riaditeľka Služby OSN pre odstraňovanie mín A. Marcaillouová uviedla, že v tieto krajiny budú ako Európa po druhej svetovej vojne, kde sa ešte dodnes občas nachádza nevybuchnutá munícia.

New York 5. apríla (TASR) - Bude trvať 40 až 50 rokov, kým sa z Iraku a Sýrie odstránia míny, improvizované výbušné zariadenia a ďalšia nevybuchnutá munícia, oznámila v utorok v New Yorku Organizácia Spojených národov.

Riaditeľka Služby OSN pre odstraňovanie mín Agnes Marcaillouová uviedla, že "v týchto krajinách sú pred nami desaťročia práce, ale budú ako Európa po druhej svetovej vojne, kde ešte dodnes občas nachádzame nevybuchnutú muníciu".

Predstaviteľka OSN uviedla na tlačovej konferencii pri príležitosti Medzinárodného dňa proti nášľapným mínam, že jej úrad počíta s "približnou sumou" 170 miliónov až 180 miliónov dolárov ročne na vyčistenie oblastí v Iraku, znovu dobytých od extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Marcaillouová vysvetlila, že v tejto sume je zahrnutých aj 50 miliónov dolárov potrebných ročne len na zaistenie bezpečia v Mósule, ktorý je stále čiastočne pod kontrolou extrémistov z Islamského štátu.