Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

OSN odsúdila nadmerné použitie sily počas protestov na Kube

Na snímke protesty Kubáncov proti komunistckému režimu, v Havane, 11. júla 2021. Foto: TASR/AP

V súvislosti s úmrtím 36-ročného demonštranta je podľa Bacheletovej dôležité, aby sa uskutočnilo "nezávislé a transparentné vyšetrovanie".

Ženeva 16. júla (TASR) - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová vyjadrila v piatok znepokojenie v súvislosti s údajným nadmerným použitím sily počas protivládnych protestov na Kube, a zároveň vyzvala na okamžité prepustenie zadržaných demonštrantov. Informovala o tom agentúra AFP.

"Som veľmi znepokojená možným nadmerným použitím sily voči demonštrantom na Kube a zatknutím veľkého počtu ľudí vrátane niekoľkých novinárov," uviedla Bacheletová. Zdôraznila, že "všetci zadržaní musia byť okamžite prepustení".

V nedeľu vyšli na Kube do ulíc tisíce ľudí, aby demonštrovali proti nedostatku jedla a liekov a iných základných potrieb, nárastu cien a nezvládnutiu riešenia koronavírusovej krízy. Takéto nepovolené protesty sú na Kube mimoriadne zriedkavé a kubánska polícia proti nim rázne zakročila. O život prišiel najmenej jeden človek. Podľa AFP navyše zadržali viac ako 100 ľudí vrátane nezávislých novinárov a opozičných aktivistov.

V súvislosti s úmrtím 36-ročného demonštranta je podľa Bacheletovej dôležité, aby sa uskutočnilo "nezávislé a transparentné vyšetrovanie". Komisárka vyzvala tiež kubánske úrady, aby zabezpečili úplné obnovenie prístupu na internet, ktorý v reakcii na protesty obmedzili.

Spontánne protesty vypukli 11. júla v čase, keď Kuba zažíva najhorší ekonomický prepad za viac než tri desaťročia a zápasí s nedostatkom potravín, liekov či dodávok elektrickej energie. Ostrovný štát v súčasnosti sužuje aj covid – počty nakazených v posledných týždňoch dosiahli najvyššiu úroveň od začiatku pandémie.