Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

OSN odsúdila obe strany konfliktu v Jemene

Ľudia skúmajú škody na mieste leteckého útoku vedenom Saudskou Arábiou v Saná 11. novembra 2021, archívna snímka. Foto: TASR/AP

OSN zároveň apelovala na diplomatické riešenie tohto sedemročného konfliktu.

New York 27. marca (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres odsúdil v sobotu útoky jemenských povstalcov, tzv. húsíov, na území Saudskej Arábie, ako aj recipročné nálety medzinárodnej vojenskej koalície na ciele v Jemene. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Generálny tajomník rázne odsudzuje nedávnu eskaláciu konfliktu v Jemene," uvádza sa vo vyhlásení hovorcu OSN Stéphane Dujarrica.

Guterres opäť vyzval "všetky strany (konfliktu) na maximálnu zdržanlivosť," pokračoval Dujarric. OSN zároveň apelovala na diplomatické riešenie tohto sedemročného konfliktu.

Organizácia Spojených národov kritizovala nálety Saudskej Arábie aj za to, že v jemenskej metropole Saná, ktorú ovládajú povstalci, poškodili obytný komplex pre pracovníkov OSN. Pri náletoch v Saná údajne zahynulo osem civilistov, dodáva OSN.

V tomto hlavnom meste sa v sobotu uskutočnili protesty proti občianskej vojne, v dôsledku ktorej zahynuli už státisíce ľudí. Vedúci predstavitelia povstalcov sobotu vyhlásili trojdňové prímerie a vyjadrili ochotu rokovať o "trvalom" pokoji zbraní. Rijád na toto vyhlásenie bezprostredne nereagoval.
Na archívnej snímke generálny tajomník OSN António Guterres hovorí počas tlačovej konferencie v Bejrúte 19. decembra 2021.
Foto: TASR/AP

Vojenská koalícia arabských štátov vedená Saudskou Arábiou spustila v sobotu letecké útoky na ciele v jemenských mestách Saná a Hudajda. Urobila tak v reakcii na štvrtkové útoky povstalcov na zariadenie ropnej spoločnosti Saudi Aramco a iné ciele v Saudskej Arábii.

OSN považuje situáciu v občianskou vojnou sužovanom Jemene za najhoršiu humanitárnu katastrofu na svete. Jemen je navyše závislý od dodávok potravín, pričom až tretina všetkých dodávok pšenice pochádza z Ukrajiny, kde od 24. februára tiež prebieha vojna. Miliónom obyvateľom tejto krajiny hrozí hladomor, upozorňuje OSN.

Do konfliktu medzi povstalcami podporovanými Iránom a jemenskou vládou, ktorý sa začal v septembri 2014, sa o pol roka neskôr zapojila medzinárodná koalícia vedená Saudskou Arábiou a Spojenými arabskými emirátmi, podporovaná USA a Britániou.

Rijád si vyslúžil kritiku viacerých krajín za vysoký počet civilných obetí, ktoré sú výsledkom náletov saudskoarabského letectva. Práve na túto skutočnosť poukazujú húsíovia, keď vykonávajú útoky na území Saudskej Arábie, píše agentúra AP.