Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

OSN odsúdila pokusy vyhladovať civilistov v Sýrii

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V obkľúčení žije v Sýrii viac ako 450.000 ľudí, pričom mnohí takto žijú už niekoľko rokov.

Ženeva 29. februára (TASR) - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva (OHCHR) Zajd Raad Husajn odsúdil dnes taktiku, ktorej cieľom je vyhladovať civilistov v obkľúčených lokalitách v Sýrii, a hlad prirovnal k bojovej zbrani.

Vo svojom dnešnom príhovore na úvod jarného zasadania Rady OSN pre ľudské práva Zajd podľa francúzskej televízie TF1 upozornil, že snahy o vyhladovanie obkľúčených miest a dedín v Sýrii by mohli mať za následok tisíce obetí. Informoval, že v obkľúčení žije viac ako 450.000 ľudí, pričom mnohí takto žijú už niekoľko rokov.

Využívanie hladu ako "bojovej taktiky" Zajd jednoznačne odsúdil. Upozornil tiež, že k zadržiavaniu dodávok potravín, liekov a ďalších potrieb pre civilistov v obkľúčených lokalitách dochádza opakovane, a varoval, že "od hladu by tak mohli zomrieť tisíce ľudí".

Jordánsky diplomat dôrazne kritizoval aj opakované útoky na nemocnice v Sýrii a odsúdil i prejavy xenofóbie voči ľuďom utekajúcim pred vojnou v Sýrii.

Švajčiarsky minister zahraničných vecí Didier Burkhalter vo svojom vystúpení označil prímerie, ktoré platí v Sýrii od uplynulej soboty, za "povzbudzujúci krok správnym smerom". Zdôraznil, že "svet už nemá nárok na reparát", a pripomenul, že vojna v Sýrii trvá už piaty rok.

Ako dnes s odvolaním sa na zdroje OSN informovala agentúra DPA, v najbližších piatich dňoch sa do bojmi najviac postihnutých oblastí v Sýrii dostanú dodávky humanitárnej pomoci.