Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Útočník vystrieľal vyše 180 rán v istanbulskom klube Reina

Na videosnímke je muž, ktorého polícia identifikovala ako útočníka v nočnom klube v tureckom Istanbule počas noci pred útokom 31. decembra 2016. Teroristická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila 2. januára 2017 k útoku na nočný klub v Istanbule, pri ktorom ozbrojený muž počas osláv príchodu nového roka zastrelil 1. januára 2017 39 ľudí. Podľa vyhlásenia zverejneného na internete, z ktorého citovala britská stanica BBC, bol vykonávateľom útoku "hrdinský vojak" IS. FOTO TASR/AP Foto: TASR AP

K útoku sa prihlásil Islamský štát. Samotný útočník, ktorý pri útoku na uvedený klub počas osláv príchodu nového roka zastrelil 39 ľudí vrátane najmenej 26 cudzincov.

Istanbul 2. januára (TASR) - Útočník z istanbulského nočného klubu Reina, ktorý tam počas silvestrovskej noci pripravil o život desiatky ľudí, vystrelil dovedna viac ako 180 rán, pričom vyprázdnil šesť zásobníkov automatickej zbrane. Informoval o tom dnes denník Hürriyet s odvolaním sa na poznatky vyšetrovateľov.

Nemenovaný expert na boj proti terorizmu pre rovnaké periodikum uviedol, že útočník zanechal dojem, ako by mal za sebou vojenský výcvik.

Očití svedkovia hovorili o tom, že ozbrojenec, po ktorom sa naďalej intenzívne, avšak zatiaľ neúspešne pátra, likvidoval ľudí ležiacich na podlahe cielenými výstrelmi do hlavy.

Panika, ktorá v zariadení vypukla, mu potom umožnila vyčistiť zbraň, prezliecť sa a opustiť miesto činu vozidlom taxislužby. Taxikárovi potom pri vystupovaní útočník povedal, že nemá peniaze na zaplatenie cesty.

Už do okolia dejiska útoku sa páchateľ prepravil podľa doteraz známych informácií vozidlom taxislužby. Vystúpil v okolí klubu Reina, aby si tam po niekoľkých minútach behu vystrieľal cestu do zariadenia, kde spôsobil masaker.

Bilancia útoku, ku ktorému sa prihlásili džihádisti z tzv. Islamského štátu, činí aktuálne najmenej 39 mŕtvych a ďalšie desiatky zranených, medzi ktorými sú aj osoby bojujúce ešte o holý život.

Turecká polícia zatkla v súvislosti s teroristickým útokom ôsmich podozrivých. Samotný útočník, ktorý pravdepodobne pochádza zo strednej Ázie - Uzbekistanu alebo Kirgizska, je zrejme naďalej na úteku.

Vicepremiér Kurtulmuš: Výnimočný stav potrvá dovtedy, kým to bude potrebné.



Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuš dnes nevylúčil ďalšie predĺženie výnimočného stavu v krajine, ktorý by mal skončiť v noci zo 16. na 17. januára.

Ako vyhlásil dnes v Ankare, výnimočný stav potrvá dovtedy, kým to bude potrebné.

Podpredseda tureckej vlády súčasne informoval, že vyšetrovatelia teroristického útoku na nočný klub Reina v Istanbule, by čoskoro mali poznať identitu páchateľa na úteku, pretože sa našli jeho odtlačky prstov.

Periodikum Sabah prinieslo dnes v skorých večerných hodinách informáciu o zadržaní ďalších štyroch podozrivých v súvislosti so spomínaným útokom, ktorý má najmenej 39 obetí.

Celkový počet zadržaných podozrivých zo spoluúčasti na tejto teroristickej akcii sa tak zvýšil už na 12.

Turecká polícia zatkla v súvislosti ôsmich podozrivých


Bez uvedenia podrobností to uviedla dnes turecká tlačová agentúra Dogan. Samotný útočník, ktorý pri útoku na uvedený klub počas osláv príchodu nového roka zastrelil 39 ľudí vrátane najmenej 26 cudzincov, je zrejme stále na úteku a polícia po ňom intenzívne pátra.

K najnovšej masakre v Istanbule sa medzičasom prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Turecké denníky Hürriyet a Karar už predtým uviedli s odvolaním sa na nemenované zdroje, že vyšetrovatelia podozrievajú z tohto útoku práve IS.



Útočníka identifikovali ako osobu pochádzajúcu zo strednej Ázie, pravdepodobne z Uzbekistanu alebo Kirgizska.

OSN odsúdila útok v Istanbule



Bezpečnostná rada OSN v noci na dnes ostro odsúdila útok na nočný klub v tureckom Istanbule, ktorý si počas novoročných osláv vyžiadal najmenej 39 obetí na životoch.

Tento čin označila BR OSN za "ohavný a barbarský teroristický útok". Členovia rady súčasne vyjadrili sústrasť príbuzným zabitých a desiatok zranených.

Záchranári vynášajú na nosidlách zranenú ženu z miesta útoku v obľúbenom nočnom klube v tureckom Istanbule 1. januára 2017.
Foto: TASR/AP



Rada vo vyhlásení potvrdila svoje stanovisko v tom, že všetky teroristické činy sú trestuhodné a nemožno ich ospravedlniť ničím bez ohľadu na to, aká je ich motivácia. "Terorizmus vo všetkých svojich formách a prejavoch predstavuje jednu z najvážnejších hrozieb pre medzinárodný mier a bezpečnosť," dodala BR OSN.



Pri útoku z noci na nedeľu zastrelil neznámy ozbrojenec v klube Reina najmenej 39 ľudí a ďalších okolo 70 zranil. Páchateľ je stále na úteku, v klube zanechal zbraň, z ktorej strieľal. Turecké orgány uvalili na celý útok informačné embargo. K atentátu sa dosiaľ nikto neprihlásil.

Takmer dve tretiny zabitých boli cudzinci, mnohí z nich z Blízkeho východu, uviedla v noci na dnes štátna tlačová agentúra Anadolu. Telá týchto 25 občanov iných krajín podľa správy odovzdajú rodinám počas dnešného dňa.

Medzi obeťami boli cudzinci, najmä z Blízkeho východu



Takmer dve tretiny - 24 z 39 - ľudí, ktorých dnes skoro ráno počas osláv príchodu nového roku v istanbulskom hudobnom klube Reina zastrelil neznámy ozbrojenec, boli cudzinci prevažne z Blízkeho východu. Uviedla to turecká štátna tlačová agentúra Anadolu. Až na štyroch už všetkých identifikovali. Mŕtvych je 25 mužov a 14 žien. Z identifikovaných je 11 tureckých občanov.

V klube, ktorý sa nachádza na európskom pobreží Bosporu, bolo v čase útoku asi 700 ľudí. V nemocniciach je 69 zranených, traja alebo štyria z nich sú podľa rozličných zdrojov v kritickom stave.



Medzi obeťami sú aj turecký policajt, čašník a dvaja bezpečnostní strážcovia z klubu - muž a mladá žena.

Záchranári vynášajú na nosidlách zranenú ženu z miesta útoku v obľúbenom nočnom klube v tureckom Istanbule 1. januára 2017.
Foto: TASR/AP


Libanonské ministerstvo zahraničných vecí medzičasom potvrdilo, že medzi mŕtvymi sú traja občania Libanonu a štyri ďalší utrpeli zranenia, vrátane dcéry jedného z poslancov parlamentu. Ešte dnes pre nich vyšle lietadlo so zdravotníkmi a príbuznými, ktorým ich dopraví do Bejrútu.

Jordánske ministerstvo zahraničných vecí eviduje troch mŕtvych a štyroch zranených Jordáncov.

Ľudia odchádzajú z miesta útoku v obľúbenom nočnom klube v tureckom Istanbule 1. januára 2017.
Foto: TASR/AP


Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault povedal, že pri útoku zahynula spoločne so svojím tuniským manželom žena, ktorá mala dvojaké, francúzske a tuniské občianstvo. Keďže Francúzi sú aj medzi zranenými, kancelária parížskeho prokurátora začala trestné vyšetrovanie "teroristických vrážd a pokusov o vraždu".

Saudskoarabská satelitná televízia al-Arabíja informovala o siedmich mŕtvych a desiatich zranených občanoch kráľovstva. Saudská Arábia vydala vyhlásenie, že "stojí po boku bratského Turecka proti terorizmu a extrémizmu".

Súkromná turecká tlačová agentúra Dogan uvádza, že medzi mŕtvymi sú dvaja občania Indie, dvaja Tunisania a po jednej osobe z Kanady, Sýrie, Izraela a Belgicka. Kuvajt potvrdil jedného mŕtveho.

Turecké orgány zatiaľ štátnu príslušnosť obetí oficiálne nepotvrdili.