Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

OSN odsúdila zabitie rukojemníka extrémistami z Islamského štátu

Na videu zverejneného 20. januára 2015 militantami z organizácie Islamský štát (IS) japonskí rukojemníci. Video zverejnené na internete údajne zachytáva, ako sa organizácia Islamský štát (IS) vyhráža zabitím dvoch japonských rukojemníkov, ak jej do 72 hodín nezaplatia výkupné 200 miliónov dolárov. Foto: TASR/AP

Islamský štát musí byť podľa Bezpečnostnej rady OSN "porazený a intolerancia, násilie a nenávisť, ktoré obhajuje, musia byť odstránené".

New York 26. januára (TASR) - Bezpečnostná rada OSN jednomyseľne odsúdila zabitie japonského rukojemníka extrémistami z organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti.

"Členovia bezpečnostnej rady odsúdili očividnú vraždu japonského občana Harunu Jukawu Islamským štátom. Dôrazne odsúdili tento ohavný a zbabelý čin a žiadajú okamžité prepustenie japonského občana Kendžiho Gota," uvádza sa vo vyhlásení BR OSN.

Vražda Jukawu podľa nej dokazuje brutalitu Islamského štátu a je ďalšou "tragickou pripomienkou narastajúceho nebezpečenstva, ktorému čelia každý deň ľudia v Sýrii i novinári".

BR OSN zdôraznila potrebu vyvodenia zodpovednosti za "tieto trestuhodné akty terorizmu" a vyzvala všetky štáty, aby spolupracovali s Japonskom a inými príslušnými úradmi v súlade so svojimi medzinárodnými záväzkami.

Islamský štát musí byť podľa BR OSN "porazený a intolerancia, násilie a nenávisť, ktoré obhajuje, musia byť odstránené". BR OSN pripomenula, že IS zaradila na zoznam teroristov a každý, kto tejto organizácii poskytne finančnú alebo materiálnu podporu, čelí sankciám vrátane zmrazenia majetku.

Džihádistické webové stránky zverejnili v sobotu videozáznam, na ktorom údajne vidno zabitého Jukawu, jedného z dvojice japonských rukojemníkov.

Záznam sa objavil na internete po tom, ako v piatok vypršalo ultimátum na vyplatenie 200 miliónov dolárov, ktoré IS žiadal od Japonska ako výkupné za prepustenie oboch rukojemníkov.

Ide v podstate o audionáhrávku, ktorú dopĺňajú fotografické zábery. Na jednom údajne vidieť bezhlavé telo Jukawu po tom, ako ho sťali bojovníci IS.

Ďalšia fotka zachytáva Gota. V sprievodnom zvukovom zázname údajne samotný Goto prosí o záchranu svojho života. Únoscovia už podľa neho výmenou za jeho prepustenie nežiadajú výkupné, ale oslobodenie džihádistu väzneného v Jordánsku.