Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

OSN oficiálne ukončila pôsobenie mierovej misie v Mali

Úradujúci malijský premiér Abdoulaye Maiga na klimatickom summite COP28 v Dubaji 9. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Malijská junta sa zblížila s Ruskom a umožnila v krajine pôsobenie žoldnierov z Vagnerovej skupiny.

Bamako 11. decembra (TASR) - OSN v pondelok oficiálne ukončila po desiatich rokoch mierovú misiu v západoafrickom štáte Mali. Okamžité skončenie misie požadovala miestna vojenská junta, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Príslušníci misie, známej pod skratkou MINUSMA, stiahli v sídle v hlavnom meste Bamako vlajku OSN, uviedla hovorkyňa misie Fatoumata Kabaová. Symbolický ceremoniál bol oficiálnym ukončením tejto misie v Mali.

Malijská vojenská vláda 16. júna vyzvala na "bezodkladné stiahnutie" mierových síl OSN. Zdôvodnila to tým, že MINUSMA údajne nedokáže plniť stanovené bezpečnostné úlohy a prispieva k zvyšovaniu vnútorného napätia v krajine.

Do piatku opustilo Mali viac ako 10.500 vojakov a civilných príslušníkov MINUSMA z celkového počtu približne 13.800 zamestnancov, ktorí v krajine pracovali na začiatku sťahovania, uviedla misia.

Vzťahy medzi OSN a Mali sa rapídne zhoršili po prevrate v roku 2020. Vojenská junta ukončila aj dlhoročné spojenectvo s bývalou koloniálnou mocnosťou — Francúzskom, ktoré vlani z krajiny stiahlo svojich vojakov bojujúcich voči džihádistom.

Malijská junta sa namiesto toho zblížila s Ruskom a umožnila v krajine pôsobenie žoldnierov z Vagnerovej skupiny.

Misia MINUSMA bola ako medzinárodná sila a symbol štátnej moci častým terčom útokov džihádistov. Od roku 2013 tam zahynulo najmenej 186 jej príslušníkov.