Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OSN označila parlamentné voľby v Burundi za neslobodné a nedôveryhodné

Logo OSN Foto: TASR/AP

Parlamentné a regionálne hlasovanie sa uskutočnilo v pondelok napriek tomu, že generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval po niekoľkých mesiacoch tragických nepokojov v meste Bujumbura na ich odklad.

Bujumbura 3. júla (TASR) - Parlamentné voľby v Burundi, ktoré boli poznačené násilím a bojkotom opozície, označila Organizácia Spojených národov za neslobodné a nedôveryhodné. Informoval o tom dnes denník The Guardian.

Parlamentné a regionálne hlasovanie sa uskutočnilo v pondelok napriek tomu, že generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval po niekoľkých mesiacoch pretrvávajúcich tragických nepokojov v hlavnom meste Bujumbura na ich odklad.



Podľa pozorovateľov OSN sa voľby uskutočnili "v napätej politickej kríze a ovzduší všeobecného strachu". "Volebnému dňu predchádzali prípady násilia a výbuchov, najmä v Bujumbure," uvádza sa v správe pozorovateľov.

V správe sa takisto spomínajú rozsiahle reštrikcie voči médiám, zatknutia, vyhostenia a útoky. Medzinárodné znepokojenie vyvolal zámer tamojšieho prezidenta Pierra Nkurunzizu uchádzať sa po tretí raz o funkciu hlavy štátu.

Jeho oponenti tvrdia, že takýto krok je nezákonný a porušuje mierovú dohodu z roku 2006, ktorá ukončila 13 rokov trvajúcu občiansku vojnu. Bezpečnostná rada OSN bude rokovať o krízovej situácii a spôsoboch jej ďalšieho riešenia.