Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

OSN označila prístup k antikoncepcii za všeobecné ľudské právo

Plánovanie rodiny je ľudským právom, konštatoval dnes prvýkrát Populačný fond OSN vo svojej výročnej správe.

Ženeva 14. novembra (TASR) - Organizácia Spojených národov označila prístup k antikoncepcii za všeobecné ľudské právo, ktoré by mohlo výrazne zlepšiť životy žien a detí v chudobných krajinách.

Plánovanie rodiny je ľudským právom, konštatoval dnes prvýkrát Populačný fond OSN vo svojej výročnej správe.

Prakticky tak vyhlásil, že právne, kultúrne a finančné bariéry k prístupu ku antikoncepcii a ďalším opatreniam na plánovanie rodiny obmedzujú práva žien.

Dnes zverejnená správa nie je záväzná a nemá žiaden právny dopad na národné zákony.

OSN tiež uviedla, že zvýšenie financovania plánovania rodiny o ďalších 4,1 miliardy dolárov by ročne ušetrilo 11,3 miliardy dolárov nákladov na zdravotnú starostlivosť o matky a novorodencov v chudobných krajinách.

Prerušenie ťarchavosti OSN nepovažuje za opatrenie na plánovanie rodiny.

Svet za posledné desaťročia stratil pätinu mangrovníkových lesov

Svet už od roku 1980 stratil zhruba pätinu mangrovníkových lesov, uviedla dnes tlačová agentúra DPA, s odvolaním sa na viaceré organizácie OSN.

Mangrovy - pobrežné tropické lesy - zaberajú v súčasnosti približne 152.000 kilometrov štvorcových, čo nie je ani polovica územia Nemecka.

Odborníci preto vyzvali politických lídrov, aby boli mangrovy lepšie chránené a táto otázka súčasťou obchodu s emisiami. Zároveň požadovali jasné definovanie vlastníckych vzťahov ohľadom týchto porastov.

Mangrovy sú stromy, rastúce vo vode. Odborníci zdôrazňujú ich ekologické funkcie - ukladajú oxid uhličitý, poskytujú životné prostredie rybám a mušliam, sú prirodzenou ochranou pred eróziou zeme. Okrem toho zmierňujú ničivú silu prívalových vôd.