Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OSN oznámila odklad jemenských mierových rokovaní

Na archívnej snímke spúšť po samovražednom útoku v mešite 24. septembra 2015 v jemenskej metropole Saná. Foto: TASR/AP/Hani Mohammed

Vojna v Jemene si vyžiadala už takmer 6000 ľudských životov a uvrhla chudobnú krajinu do humanitárnej krízy.

Ženeva 12. januára (TASR) - Mierové rokovania o Jemene, ktorých začiatok bol naplánovaný na 14. januára, sa uskutočnia až o týždeň alebo ešte neskôr, uviedol dnes v Ženeve hovorca OSN Ahmad Fawzi.

Fawzi podľa agentúry Reuters priznal, že 14. január sa spomínal ako možný dátum začiatku mierových rokovaní. Viac si nemyslí, že by tento termín "ešte bol na stole". Dodal, že osobitný predstaviteľ OSN pre Jemen hľadá teraz termín na mierové rokovania po 20. januári.

Vojna v Jemene si vyžiadala už takmer 6000 ľudských životov a uvrhla chudobnú krajinu do humanitárnej krízy. V konflikte stoja šiitskí povstalci a vojaci verní bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi proti medzinárodne uznávanej vláde prezidenta Abd Rabbuha Mansúra Hádího, ktorú od marca 2015 podporuje náletmi koalícia na čele so Saudskou Arábiou.

Bezpečnostná rada OSN vyzvala minulý týždeň bojujúce strany v Jemene, aby obnovili prímerie a zapojili sa do nového kola mierových rokovaní. V zverejnenom vyhlásení taktiež vyjadrila hlboké znepokojenie nad "hrozivou humanitárnou situáciou (v Jemene), ktorá sa stále zhoršuje".

Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie, ktorá podporuje medzinárodne uznávanú vládu Jemenu, predtým oznámila ukončenie obojstranne porušovaného prímeria vyhláseného počas mierových rokovaní v decembri.

Vyhliadky na dosiahnutie mieru v Jemene sa navyše zhoršili po tom, ako Saudská Arábia v rovnakom čase prerušila diplomatické styky s Iránom, ktorý je podporovateľom húsíovcov.