Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

OSN: Palestínska samospráva prebrala predsedníctvo v skupine G77

Mahmúd Abbás Foto: TASR/AP

Líder Palestínskej samosprávy pred slávnosťou novinárom znovu zopakoval, že Palestínčania sa budú snažiť o zisk právoplatného členstva v OSN.

New York 15. januára (TASR) - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás prevzal v utorok v mene Palestínčanov predsedníctvo v skupine rozvojových krajín G77, informovala agentúra AP. Líder Palestínskej samosprávy zároveň sľúbil, že bude čeliť útokom na multilateralizmus a snažiť sa priniesť mierové dvojštátne riešenie konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Valné zhromaždenie OSN ešte v októbri minulého roka odhlasovalo rezolúciu, ktorá Palestínskej samospráve umožnila prevziať predsedníctvo v skupine 134 prevažne rozvojových krajín a Číny. Abbás žezlo prevzal od egyptského ministra zahraničných vecí Sámiha Šukrího, ktorý skupinu viedol v roku 2018.

Líder Palestínskej samosprávy pred slávnosťou novinárom znovu zopakoval, že Palestínčania sa budú snažiť o zisk právoplatného členstva v OSN. Presný časový plán však neposkytol. Palestínčania podľa jeho slov "trpia pod jarmom zahraničnej okupácie".

Palestínska samospráva má v súčasnosti v OSN nečlenský štatút pozorovateľa. Na to, aby sa v roku 2019 mohla ujať predsedníctva v G77, bola potrebná osobitná rezolúcia Valného zhromaždenia OSN, voči ktorej však vystupovali USA a Izrael.