Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pan Ki-mun vyzval, aby krajiny vypracovali plány na boj s extrémistami

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun Foto: TASR/AP

Násilní extrémisti naverbovali vyše 30.000 zahraničných teroristických bojovníkov z viac než 100 krajín na cestu do Sýrie, Iraku, Afganistanu, Líbye a Jemenu, uvádza sa v správe pre VZ OSN.

New York 8. januára (TASR) - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval všetkých 193 členských štátov svetovej organizácie, aby vypracovali národné plány zamerané na zabránenie šíreniu násilného extrémizmu, ktorý označil za "skazu našich čias". Informovala o tom dnes agentúra AP.

Pan Ki-mun v správe, ktorú vo štvrtok predložil Valnému zhromaždeniu OSN, uviedol, že najviac znepokojujúcou otázkou je rýchle rozširovanie násilných extrémistických ideológií v rôznych častiach sveta. K ich šíreniu prispieva aj technologická revolúcia, konštatoval s výzvou na opatrenia, ktoré budú "také rýchle a ďalekosiahle, ako je tento fenomén samotný".

Národné plány by sa podľa najvyššieho predstaviteľa OSN mali sústrediť okrem iného na zamedzenie konfliktom a podporu dialógu, investovanie do vzdelania a tvorbu pracovných miest, ako aj čeliť mediálnym správam, ktoré tiež ženú ľudí k násilnému extrémizmu.

Podľa správy už násilní extrémisti naverbovali vyše 30.000 "zahraničných teroristických bojovníkov" z viac než 100 krajín na cestu do Sýrie, Iraku, Afganistanu, Líbye a Jemenu.

"Niektorí z nich budú bezpochyby zdesení tým, čo uvidia, a budú chcieť na tieto zážitky zabudnúť... ale iní sa už vrátili do svojich domovských krajín... aby šírili nenávisť, intoleranciu a násilie vo vlastných komunitách," uviedol Pan.

Dodal, že za posledné dve desaťročia sa medzinárodné spoločenstvo snažilo riešiť problém násilného extrémizmu predovšetkým protiteroristickými opatreniami, je však potrebný komplexnejší prístup.