Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Začala sa celosvetová konferencia OSN o klíme

Minister životného prostredia Peru Manuel Pulgar-Vidal otvára konferenciu OSN o klíme Foto: TASR/AP

Cieľom konferencie je dosiahnuť kompromis pri znižovaní emisií skleníkových plynov, ktorý by viedol k obmedzeniu nárastu globálnej teploty na najviac dva stupne Celzia oproti predindustriálnej ére.

Lima 2. decembra (TASR) - V peruánskej metropole Lima sa v pondelok začala takmer dvojtýždňová klimatická konferencia OSN, ktorej sa zúčastňujú zástupcovia takmer všetkých štátov sveta.

Cieľom konferencie je uzavrieť novú celosvetovú dohodu o globálnom otepľovaní. Informovala o tom agentúra Reuters.

Delegáti zo 195 krajín budú na v poradí 20. zasadaní konferencie zmluvných strán (COP-20) Rámcovej zmluvy OSN o zmene klímy rokovať o konečnej podobe globálnej dohody o podnebí, ktorá by mala byť podpísaná koncom roka 2015 v Paríži. Do platnosti by potom táto celosvetová dohoda mala vstúpiť v roku 2020.

Bez takejto komplexnej dohody by podľa agentúry Reuters bolo nesmierne obťažné čeliť globálnemu otepľovaniu, a preto je hlavným cieľom konferencie dosiahnuť kompromis v oblasti znižovania emisií skleníkových plynov, ktorý by viedol k obmedzeniu nárastu globálnej teploty na najviac dva stupne Celzia oproti predindustriálnej ére.