Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

OSN: Piatim miliónom ľuďom v Sudáne hrozí potravinová neistota

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V liste sa taktiež uvádza, že vážnou podvýživou trpí takmer 730.000 sudánskych detí.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
New York 16. marca (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) v piatok vyzvala bojujúce frakcie v Sudáne, aby umožnili dodávky humanitárnej pomoci pre obyvateľov krajiny a zabránili tak hroziacemu "katastrofálnemu" nedostatku potravín. Informovala o tom agentúra AFP.

Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths v liste pre Bezpečnostnú radu OSN varoval, že približne 18 miliónov Sudáncov v súčasnosti čelí akútnej potravinovej neistote, pričom takmer 5 miliónov ľudí v niektorých častiach krajiny by mohlo skĺznuť do katastrofálnej potravinovej neistoty v najbližších mesiacoch.

V liste sa taktiež uvádza, že vážnou podvýživou trpí takmer 730.000 sudánskych detí.

Svetový potravinový program (WFP) v tejto súvislosti varoval, že vojna v Sudáne môže "vyvolať najväčšiu hladovú krízu na svete".

V apríli minulého roka vypukla v Sudáne vojna medzi armádou vedenou generálom Abdalom Fattáhom Burhánom a polovojenským zoskupením RSF, ktoré vedie Burhánov bývalý zástupca, generál Muhammad Hamdán Daklú. Vyžiadala si už tisíce životov, desaťtisíce zranených a približne osem miliónov utečencov a vysídlencov, z ktorých zhruba polovicu tvoria deti.

Približne 25 miliónov ľudí, čo je viac než polovica celej populácie Sudánu, je zároveň v dôsledku vojny odkázaných na humanitárnu pomoc.

Humanitárne organizácie už niekoľko mesiacov upozorňujú, že v dôsledku sťaženého prístupu humanitárnej pomoci a nedostatku finančných prostriedkov hrozí v Sudáne hladomor.