Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

OSN: Počas bojov v Sudáne zahynul ďalší humanitárny pracovník

Na satelitnej snímke zverejnenej Planet Labs PBC dym stúpa z hangáru na leteckej základni Merowe počas bojov v Chartúme v stredu 19. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Súkromné vozidlo, v ktorom sa 49-ročný sudánsky pracovník IOM viezol spolu so svojou rodinou, sa dostalo pod paľbu južne od mesta Ubaid, potvrdil generálny riaditeľ IOM António Vitorino.

Ženeva 21. apríla (TASR) - Agentúra OSN pre migráciu (IOM) v piatok uviedla, že jeden z členov jej personálu prišiel o život počas bojov na juhu Sudánu po tom, čo sa jeho vozidlo dostalo pod paľbu. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Humanitárny pracovník IOM je už štvrtým členom personálu Organizácie Spojených národov (OSN), ktorý zahynul od vypuknutia bojov v Sudáne pred siedmimi dňami. Traja zamestnanci Svetového potravinového programu (WPF) zahynuli v regióne Severný Darfúr na východe Sudánu.

Súkromné vozidlo, v ktorom sa 49-ročný sudánsky pracovník IOM viezol spolu so svojou rodinou, sa dostalo pod paľbu južne od mesta Ubaid, potvrdil generálny riaditeľ IOM António Vitorino. Útok prežila manželka a novonarodené dieťa humanitárneho pracovníka, dodal.

V Sudáne pokračujú ťažké boje medzi tamojšou armádou vedenou generálom Abdalom Fattáhom Burhánom a polovojenským zoskupením Sily rýchlej podpory (RSF), na čele ktorého stojí Burhánov námestník, generál Muhammad Hamdán Daklú. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok uviedla, že podľa jej poznatkov zahynulo v dôsledku týchto bojov od soboty už najmenej 413 ľudí, kým ďalších 3551 ich utrpelo zranenia.

"Nezmyselné zomieranie civilistov vrátane humanitárnych pracovníkov... sa musí skončiť a musí sa opätovne nastoliť mier," upozornil generálny riaditeľ IOM Vitorino.

Ako ďalej poznamenal, vnútorne vysídlených je v Sudáne odhadom 3,7 milióna ľudí a pred vypuknutím najnovšej vlny násilia potrebovalo humanitárnu pomoc 15,8 milióna ľudí – teda tretina populácie krajiny, píše AFP.