Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Podpora EÚ pri návrate migrantov do Líbye je podľa OSN nehumánna

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Jordánsky princ Husajn kritizoval hrôzy, ktorým čelí okolo 19.900 migrantov zadržaných v tejto severoafrickej krajine, a apeloval na medzinárodné spoločenstvo, aby takúto situáciu riešilo.

Ženeva 14. novembra (TASR) - Európska únia koná "nehumánne", keď poskytuje líbyjským úradom podporu pri zachytávaní migrantov na Stredozemnom mori a ich navracaní späť do Líbye. Uviedol to v utorok vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn. Informovala o tom agentúra AP.

Jordánsky princ Husajn kritizoval "nepredstaviteľné hrôzy", ktorým čelí okolo 19.900 migrantov zadržaných v tejto severoafrickej krajine, a apeloval na medzinárodné spoločenstvo, aby takúto situáciu riešilo.

Pozorovatelia OSN v novembri navštívili štyri zariadenia v Tripolise, ktoré prevádzkuje líbyjské ministerstvo pre boj proti nezákonnej migrácii.

Husajn dodal, že daní vyslanci boli šokovaní pri pohľade na "tisíce vyčerpaných a traumatizovaných mužov, žien a detí, ktorí sa tlačili v uzamknutých hangároch bez prístupu k najzákladnejším potrebám".

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v septembri oznámil, plánuje otvoriť začiatkom nadchádzajúceho roka v Tripolise tranzitné centrum pre utečencov, vďaka ktorému chce z Líbye každoročne presídliť či evakuovať až 5000 spomedzi najzraniteľnejších utečencov.